20.11.15

Καναδικό μπλόκο σε ελληνικά νωπά φρούτα και ψάρια

Ορισμένοι περιορισμοί που επιβάλλονται από την Καναδική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων για εισαγωγές νωπών φρούτων και ιχθυηρών αφορούν και τους Έλληνες εξαγωγείς, όπως αναφέρει ενημερωτικό δελτίο στην ηλεκτρονική σελίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, κατόπιν ενημέρωσης του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Οτάβα, ο ΠΣΕ πληροφορήθηκε ότι η Καναδική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων (Canadian Food Inspection Authority - CFIA) επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές ορισμένων νωπών φρούτων και απαιτεί την προσκόμιση σχετικών φυτουγειονομικών εγγράφων, για λόγους προστασίας της επιτόπιας φυτικής παραγωγής.

 Συγκεκριμένα επιβάλλονται περιορισμοί στα ακόλουθα είδη: κυδώνια, λωτοί, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, σταφίδα και σταφύλια.
Σημειώνεται, ότι οι περιορισμοί αυτοί αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο στα νωπά φρούτα και σε ουδεμία περίπτωση στα επεξεργασμένα. 

Παράλληλα, η CFIA θα απαγορεύσει από 25 Νοεμβρίου 2015 την εισαγωγή ορισμένων ειδών ιχθυηρών από χώρες με τις οποίες ο Καναδάς δεν έχει διαπραγματευθεί το πιστοποιητικό ζωικής υγιεινής (negotiated zoosanitary export certificate), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η χώρα μας.

Σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στον ακόλουθο ιστοχώρο: http://inspection.gc.ca/animals/aquatic-animals/imports/automated-import...

Σημειώνεται ότι ο κατάλογος των ειδών για τα οποία θα ισχύσει η απαγόρευση εισαγωγής βρίσκεται στην ακόλουθη ιστοθέση: http://inspection.gc.ca/animals/aquatic-animals/diseases/susceptible-species/eng/1327162574928/1327162766981

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου