5.2.18

Ετοιμάζουν 120 δόσεις στην Εφορία και για μισθωτούς - συνταξιούχους!

Ανάσα για σχεδόν 3 εκατ. φορολογούμενους σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών! 

Με το βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία να έχει φτάσει στο ιστορικό ρεκόρ των 101,2 δις ευρώ, η κυβέρνηση εξετάζει όλους τους δυνατούς τρόπους, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τις μη εισπράξιμες οφειλές και να ανοίξει το δρόμο, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μισθωτοί και συνταξιούχοι!
 Από σήμερα ανοίγει η ρύθμιση των οφειλών έως 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για ελεύθερους επαγγελματίες, που ως φυσικά πρόσωπα (χωρίς πτωχευτική ικανότητα) έχουν εισόδημα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Το οικονομικό επιτελείο, επεξεργάζεται νέα ρύθμιση στα ίδια πρότυπα, η οποία θα έχει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα «σπάει» την αποπληρωμή του χρέους σε έως 120 δόσεις για τους 2,9 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους. Είναι η μεγαλύτερη, πληθυσμιακά, φοροδοτική ομάδα που εκτιμάται ότι έχουν χρέη στην εφορία που ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ.
Από την Τετάρτη η εφαρμογή θα δέχεται αιτήσεις και για χρέη, έως 50.000 ευρώ, προς την εφορία. Η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή έως και 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους ενώ το κούρεμα φτάνει στο 95% για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Η ελάχιστη δόση είναι στα 50 ευρώ το μήνα και έως 120 δόσεις.
 Η ρύθμιση εφόσον λάβει το «πράσινο φως»  από την Τρόικα θα είναι έτοιμη έως το Πάσχα, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης ελληνικής ιδιοκτησίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές το οποίο θα αποτελέσει γέφυρα για την οικονομία την μεταμνημονιακή περίοδο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι θεσμοί δεν είναι θετικοί σε μία νέα γενναία ρύθμιση, αλλά η επιτακτική ανάγκη της αγοράς για να μπουν οι οφειλές σε τάξη, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
 Μια πρώτη συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια της διαμονής των επικεφαλής της αποστολής των δανειστών στην Αθήνα παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για ελεύθερους επαγγελματίες  και αυτοαπασχολούμενους.
 Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, που επικαλείται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο μεγαλύτερος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν προέρχεται από τη μη καταβολή του φόρου εισοδήματος, αλλά από την αδυναμία να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, με δεδομένη τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, στα χρόνια της κρίσης. Οι ίδιοι μάλιστα, υποστηρίζουν  ότι πάνω από 1 εκατ. οφειλέτες έρχονται αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας για μικροοφειλές.
Η αύξηση της φορολογίας, παράλληλα με την μείωση των εισοδημάτων, κατά τη διάρκεια της κρίσης, έφερε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα στο 2017 κατά 12,931 δις ευρώ! Μόνο τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, προστέθηκαν 1,3 δις ευρώ νέα χρέη από απλήρωτους φόρους. Με την αύξηση να ξεπερνά το 1 δις κάθε μήνα, τα συνολικά χρέη προς το Δημόσιο πήραν την ανιούσα και από τα 15 δις ευρώ στις προ μνημονίου εποχές, τώρα έχουν εκτοξευθεί στα 101,2 δις ευρώ.  Ακόμα και η διαφορά από το τέλος του 2016 με το τέλος του 2017, είναι αισθητή καθώς τότε το συνολικό χρέος ήταν 91,778 δις ευρώ και έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 13 δις ευρώ.
 Το πρόβλημα των χρεών ακουμπά όλες τις οικονομικές και κοινωνικές ομάδες, καθώς απλήρωτα χρέη στην εφορία έχουν 4.068.857 φορολογούμενοι! Το νούμερο είναι εξαιρετικά υψηλό καθώς πρόκειται για σχεδόν έναν στους δύο φορολογούμενους!
Ανοίγει σήμερα η εφαρμογή στη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία μπορούν να ενταχθούν τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα εφόσον έχουν κάνει έναρξη εργασιών, έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και σε μία από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης είχαν είτε θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων είτε θετική καθαρή θέση και δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φορολογικές υποθέσεις.
Μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν χρέη έως 50.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ (Όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία) και ακόμα 50.000 ευρώ προς την εφορία. Αναμένεται να εκδοθούν νέες υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση οφειλών ύψους άνω των 50.000 ευρώ. Μπορούν να ρυθμιστούν και να κουρευτούν οφειλές προς το Δημόσιο ή και προς τα Ταμεία έως την τελευταία ημέρα του 2016. Μάλιστα, η υπαγωγή σε αυτήν συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια τυχόν υφιστάμενων ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές.
Οι αιτήσεις υπαγωγής θα γίνονται, από σήμερα και την Τετάρτη και έως το τέλος του 2018, ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους www.keyd.gov.gr και με τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι αν χορηγηθεί ρύθμιση οφειλών και ο οφειλέτης εντός του 2018 τη χάσει, δεν θα μπορεί να κάνει νέα αίτηση, καθώς χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη!
Το Δημόσιο μπορεί να αρνηθεί τη ρύθμιση!
το Δημόσιο ή και τα Ταμεία δεν προτείνουν ρυθμίσεις, σε περίπτωση που διαθέτουν μελέτες βιωσιμότητας βάσει των οποίων το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο. Επίσης, δεν ρυθμίζονται χρέη από 20.000 ευρώ και πάνω, εφόσον ο οφειλέτης διαθέτει περιουσιακά στοιχεία των οποίων η συνολική αξία υπερβαίνει το 25πλάσιο της οφειλής.
Η ρύθμιση σε 12 δόσεις γλυτώνει από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς!
 Για μικροποσά κυνιγά η Εφορία, τους εννέα στους δέκα οφειλέτες! Αν και περίπου οι μισοί φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, σχεδόν εννιά στους δέκα χρωστούν ποσά έως 3.000 ευρώ. Όμως ακόμα και και για πολύ μικρές οφειλές, η Εφορία μπορεί να κάνει κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς και να σηκώσει καταθέσεις που δεν προστατεύονται από το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ.
 Η πίεση αυξάνεται από την 1η Μαΐου, όταν και αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Οι υποχρεώσεις που δημιουργούνται κάθε χρόνο, με φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, είναι αδύνατων να καλυφθούν από πολλά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάθε μήνα περίπου 1,1-1,3 δις ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Σωσίβιο για τους φορολογούμενους είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, οι οποία πλέον αφορά και οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και η ένταξη σε αυτή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσα στο taxis.
Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που θέλουν να υπαχθούν σε αυτήν θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα  της ΑΑΔΕ. Εκεί υπάρχει η επιλογή για την εφαρμογή. Μόλις επιλεγεί η ρύθμιση, ζητούνται οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο TAXISnet. Χωρίς τους κωδικούς του taxis, δεν είναι δυνατή η είσοδος στο σύστημα και όσοι δεν τους γνωρίζουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον λογιστή τους.  Μόλις ανοίξει η   να γίνει η επιλογή των οφειλών, οι οποίες δεν είναι ληξιπρόθεσμες και να τις εντάξουν στη ρύθμιση για την καταβολή τους σε 12 δόσεις. Μόλις γίνει αυτό, ο φορολογούμενος δεν κινδυνεύει από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (Κατασχέσεις, Πλειστηριασμοί).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου