9.2.18

Συνάντηση του ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου με την Γαλλίδα Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ν. Loiseau

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε σήμερα με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας κ. Nathalie Loiseau.
Αμέσως μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχουμε σημαντική σύμπτωση απόψεων με τη Γαλλία σε όλα τα θέματα που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές της διμερούς συνεργασίας. Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί σύμμαχοι, έχουν μια σχέση ουσιαστική και διαχρονική. Σήμερα που η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, πρέπει να αναρωτηθούμε αν είμαστε ευχαριστημένοι από αυτή την κανονικότητα. Και η κοινή απάντηση είναι ότι πρέπει να  κάνουμε την Ευρώπη πιο κοινωνική, πιο δημοκρατική και πιο κοντά στους πολίτες της.
Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να φθάσει με ένα μηχανισμό διαβούλευσης κοντά στους πολίτες της. Επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση της Ελλάδος με τη Γαλλία. Και στους μήνες που έρχονται σε όλα τα θέματα θα υπάρξει στενότερη συνεργασία. Θέματα όπως ο μετασχηματισμός  της ΟΝΕ, για να γίνει η Ευρώπη πιο δημοκρατική, ο προϋπολογισμός για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σύγκλιση και την καταπολέμηση των μεγάλων ανισοτήτων στο εσωτερικό των χωρών αλλά και μεταξύ των κρατών και να προωθήσουμε νέες πολιτικές, όπως για παράδειγμα στη ψηφιακή οικονομία.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχουν άψογη συνεργασία τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και στη πρωτοβουλία των ηγετών του Νότου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος Μακρόν επέλεξε να κάνει στην Ελλάδα την πρώτη του επίσημη επίσκεψη, ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και να εκθέσει το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης. Εμείς συμμεριζόμαστε την ανάγκη να προωθηθούν οι σημαντικές προτάσεις του προέδρου Μακρόν και συμπληρώνουμε με δικές μας, γι’ αυτό θέλουμε να υπάρξει μια ισορροπία στην Ευρώπη μεταξύ της οικονομικής και της κοινωνικής διάστασης. Για παράδειγμα δίπλα στην πρόταση του προέδρου Μακρόν να υπάρχει υπουργός Οικονομικών στην ΕΕ, εμείς προτείνουμε να υπάρχει και ένας υπουργός Κοινωνικής Προστασίας».   

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου