8.2.18

Απλό σπυράκι ή καρκίνος; Δείτε τις διαφορές μέσα από φωτογραφίες

Ένα εξάνθημα που εμφανίζεται στο δέρμα δεν είναι πάντα εύκολο να ερμηνευτεί, αφού μπορεί να υποδεικνύει πολλά διαφορετικά πράγματα, από μια ήπια αλλεργική αντίδραση ή ένδειξη ακμής έως καρκίνο του δέρματος.

Μια σχεδόν άγνωστη αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος είναι το λεγόμενο οζώδες μελάνωμα.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (SCF), το οζώδες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή μελανώματος.

Η κακοήθεια συνήθως εντοπίζεται όταν πια έχει σχηματιστεί στην επιδερμίδα εμφανές εξόγκωμα. Το οζώδες μελάνωμα είναι συνήθως μαύρο, όμως η απόχρωσή του μπορεί να είναι επίσης γκριζωπή, λευκή, καφετί, μπλε ή κοκκινωπή.

Δεν αποκλείεται να έχει ακριβώς την ίδια απόχρωση με την επιδερμίδα και στην περίπτωση αυτή σπανίως λαμβάνει τη δέουσα προσοχή, αφού μοιάζει με ένα απλό σπυράκι που αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα.

Εμφανίζεται συνηθέστερα στον κορμό, τα πόδια και τα χέρια, καθώς και στο κρανίο (κυρίως στους άντρες).

Τα στατιστικά δείχνουν ότι το οζώδες μελάνωμα ευθύνεται για αναλογικά μεγαλύτερο αριθμό θανάτων απ' ό,τι άλλοι τύποι μελανώματος κι αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη πρότυπα που προβάλλονται στις καμπάνιες ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος.

Σε αντίθεση με άλλους τύπους μελανώματος, το οζώδες μελάνωμα δεν μεγαλώνει εμφανώς σε διάμετρο εξωτερικά, κοντά στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος, ώστε να γίνει άμεσα αντιληπτό, αλλά εξαπλώνεται σε βάθος.


Σε αντίθεση με τους πέντε τυπικούς προειδοποιητικούς δείκτες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη για άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος (ασυμμετρία, όρια, χρώμα, διάμετρος, παραμόρφωση – βλ. εδώ), για το οζώδες μελάνωμα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα παρακάτω:


Τι πρέπει να προσέξετε

- Εμφανίστηκε κάποιο καινούριο εξόγκωμα επάνω σε ελιά, φακίδα, εξάνθημα ή εκ γενετής σημάδι;

- Μήπως έχει σκληρύνει/φουσκώσει κάποια ελιά που προηγουμένως ήταν επίπεδη ή ελάχιστα υπερυψωμένη;

- Εμφανίστηκε σε καθαρό δέρμα εξόγκωμα που μοιάζει με φουσκάλα με αίμα, φλύκταινα με υγρό ή σπυράκι, με το εξόγκωμα να συνεχίζει μεγαλώνει για περισσότερο από 2-3 εβδομάδες; Θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα εάν δεν εμφανίζετε συνήθως σπυράκια και εξανθήματα.

Δεν αποκλείεται το οζώδες μελάνωμα να εμφανιστεί επάνω σε μια ελιά που ήδη υπήρχε, όμως είναι πιο συνηθισμένο να εμφανίζεται σε σημείο που το δέρμα είναι καθαρό.

Στην παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις ποικίλες μορφές του οζώδους μελανώματος. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε παρόμοιες αλλαγές στην επιδερμίδα σας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.




onmed

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου