9.2.18

Το Σάββατο η χειροτονία του μητροπολίτη Μάνης

Το Σάββατο, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών θα τελεστεί η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομου Παπαθανασίου, που συγκέντρωσε όπως είναι γνωστό, 61 ψήφους έναντι 18 του αρχιμανδρίτη Συμεών  Λαμπρινάκου στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος.

Η ενθρόνιση όμως ενδέχεται να αργήσει λίγο, μέχρι να σβήσουν (κοπάσουν) οι αντιδράσεις.  


Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης δήλωσε στο romfea.gr:

«Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να γίνω αρχιερέας Χριστού! Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου και τα Σεπτά μέλη αυτής, που με τίμησαν με την Αγία ψήφο τους, για να διαποιμάνω έναν ιστορικό και ευλογημένο τόπο!» Με παρέμβαση και προτροπή του μητροπολίτη Σπάρτης οι δύο … «υποψήφιοι» Χρυσόστομος και Συμεών, αμέσως μετά την εκλογή συναντήθηκαν κι έδωσαν τα χέρια.



Γράφει για το θέμα αυτό ο Αλεξ. Ντελόπουλος στο romfea.gr:

« Δε θα σταθούμε ούτε στον θόρυβο, ούτε τις φωνές που ακούστηκαν έξω από τη Μονή Πετράκη. Είναι βέβαιο πως οι λιγοστοί (μπροστά στο σύνολο του ποιμνίου της μητρόπολης Μάνης) που σήμερα φώναζαν πικραμένοι, αύριο θα χειροκροτούν τον άξιο δεσπότη τους. Μακάρι να είχαν την ευλογία και άλλες περιοχές της περιφέρειας να έχουν έναν κληρικό σαν τον Χρυσόστομο Παπαθανασίου ως Επίσκοπό τους. Aξίζει  ένα μεγάλο μπράβο όμως στον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης, τον Αρχιμ. Συμεών Λαμπρινάκο. Τιμήθηκε με πολλές ψήφους από την ιεραρχία και παρά την «ήττα» του, έσπευσε να κατευνάσει τους παρευρισκόμενους Μανιάτες που ήθελαν εκείνον για Μητροπολίτη της περιοχής τους. Ο π. Συμεών έσπευσε να συγχαρεί τον εψηφισμένο Μητροπολίτη Μάνης, ενώ οι δυό τους είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση συγκινημένοι στο Συνοδικό Μέγαρο. Να αναφέρουμε ότι και ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος είχε ρόλο πυροσβέστη, υποσχόμενος πως θα τον στηρίξει στη νέα σελίδα που ανοίγει η τοπική Εκκλησία της Πελοποννήσου.

Η επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου :



«Σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Μάνης.  Επί συνόλου 81 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλογῆς έλαβε 72 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 8 ψήφους. Επίσης ευρέθη 1 λευκή ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι’ εκλογῆς.
»Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης δι’ εκλογῆς. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 81 ψηφισάντων έλαβαν:
1) Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ψήφους 64
2) Αρχιμανδρίτης κ. Συμεών Λαμπρινάκος, ψήφους 50
3) Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Ψωίνος, ψήφους 40

»Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Μάνης

ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου με 61 ψήφους, επί συνόλου 80 ψηφισάντων,

ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Συμεών Λαμπρινάκος έλαβε 18 ψήφους και

ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Ψωίνος, έλαβε 1 ψήφο. Επίσης ευρέθη 1 άκυρη ψήφος».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου