22.9.18

ΦΩΤΟ: ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Ο δάκος έκανε την ευλογία της ελιάς ....κατάρα !

Καταλυτικό ρόλο   έπαιξε  η καθυστέρηση έναρξης των ψεκασμών  από την περιφέρεια .
 
Ενώ τα συνεργεία έπρεπε έως τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου να αρχίσουν τους ψεκασμούς στους ελαιώνες τελικά ξεκίνησαν τους ψεκασμούς στα τέλη ….Ιουλίου όταν ό δάκος πλέον είχε «φουντώσει » και η αντιμετώπιση του ήταν πλέον αδύνατη 


Ο δάκος  «ράβδισε» τις ελιές  σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας  με κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής .

 Εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η επέλαση του δάκου  απειλεί με πλήρη καταστροφή την φετινή σοδιά
Ήδη οι μισές ελιές έχουν πέσει από τα δέντρα και σαπίζουν, ενώ αν δεν ληφθούν από τους αρμόδιους άμεσα μέτρα, τότε θα χαθεί όλη η φετινή παραγωγή.
Δεν θα υπάρχει ούτε μια ελιά πάνω στα δέντρα σε 5 – 10 ημέρες

Ορισμένοι παραγωγοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα και προχωρούν από μόνοι τους σε δακοκτονίες, ενδεχομένως να σώσουν ένα μέρος της φετινής σοδειάς, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός  των ελαιοπαραγωγών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το πράξει
Πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Ο πρώτος είναι οι καιρικές συνθήκες. Είχαμε έναν ήπιο χειμώνα με υψηλές θερμοκρασίες και πολλές βροχές, ενώ και το καλοκαίρι που ακολούθησε σημειώθηκαν πολλές βροχές, έντονη υγρασία και όχι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.
Όλο αυτό το κλιματολογικό σκηνικό ευνόησε την ανάπτυξη του εντόμου.
Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε ότι φέτος η παραγωγή είναι μικρή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, επομένως η μετάδοση και η μετακίνηση του δάκου είναι ευκολότερη και εμφανέστερη.
Ένας άλλος προάγοντας που ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξή του είναι τα βιολογικά ελαιοκτήματα .
Η πλειοψηφία των παραγωγών δεν φροντίζει να τοποθετεί δακοπαγίδες σε αυτά ή να αντιμετωπίσει το έντομο με τα κατάλληλα σκευάσματα.
Συνεπώς, βρίσκει πρόσφορο έδαφος για την μετακίνηση και την ανάπτυξή του.

Με τον ίδιο τρόπο ευνοείται και η ανάπτυξη του δάκου στα λεγόμενα κλειδωμένα και εγκαταλελειμμένα ελαιοκτήματα, όπου τα συνεργεία της δακοκτονίας δεν έχουν τη δυνατότητα να ψεκάσουν.
Καταλυτικό ρόλο όμως  έπαιξε  η καθυστέρηση έναρξης των ψεκασμών  από την περιφέρεια
Ενώ τα συνεργεία έπρεπε έως τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου να αρχίσουν τους ψεκασμούς στους ελαιώνες τελικά ξεκίνησαν τους ψεκασμούς στα τέλη ….ιουλίου όταν όδάκος πλέον είχε «φουντώσει » και η αντιμετώπιση του ήταν πλέον αδύνατη
Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί φέτος, οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα  να περισώσουν ό,τι μπορούν από την παραγωγής τους, καλό θα είναι παράλληλα με τους ψεκασμούς  δακοκτονίας που πραγματοποιούν εργολάβοι της Περιφέρειας  να προχωρούν  και οι ίδιοι  σε  ψεκασμούς  στα σημεία και περιοχές που εντοπίζουν ότι υπάρχει εκτεταμένη δακοπροσβολή.
Σκευάσματα κυκλοφορούν  πολλά στο εμπόριο και μπορούν να επιλέξουν το καλύτερο με τη βοήθεια του γεωπόνου τους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου