8.2.19

ΒΙΝΤΕΟ - Σπήλαιο Καστανιάς: Ένας καλά κρυμμένος θησαυρός!

Ένα από τα ομορφότερα σπήλαια στη χώρα μας και όχι μόνο, βρίσκεται στο Δήμο Μονεμβασίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τη Νεάπολη Βοιών.
Το σπήλαιο της Καστανιάς ξεχωρίζει για τον πλούσιο και ιδιαίτερα πυκνό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό του διάκοσμο, που το κατατάσσουν ως ένα από τα κορυφαία χερσαία Σπήλαια στον κόσμο.


Το σπήλαιο ανακάλυψε στις αρχές του περασμένου αιώνα ο βοσκός Σπύρος Στιβακτάς, ο οποίος παρατηρώντας τις μέλισσες του να διεισδύουν σε μια σχισμή ενός βράχου πλησίον της αγροικίας του, αντιλήφθηκε  την ύπαρξη υπόγειας πηγής νερού. Έτσι δημιούργησε ο ίδιος άνοιγμα στο βράχο, διείσδυσε στο εσωτερικό του σπηλαίου και βρέθηκε μπροστά σε αυτό το μοναδικό θαύμα της φύσης.
Το σπήλαιο αποτέλεσε ένα καλά κρυμμένο μυστικό τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειας του για πολλές δεκαετίες, ώσπου το 1958 βλέποντας ο ίδιος φωτογραφίες  ενός άλλου σπηλαίου, κατάλαβε τη σπουδαιότητα του και το γνωστοποίησε στους συντοπίτες του.

Η δεκαετία που ακολούθησε, βρίσκει το μικρό απομακρυσμένο χωριό της Καστανιάς να ζει στιγμές μεγάλης δόξας.
 Γεωλόγοι, σπηλαιολόγοι, με πρωτεργάτες το ζεύγος  Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, καθώς και λοιποί φορείς  δίνουν τη δική τους μάχη για την εξερεύνηση και την αξιοποίηση του σπηλαίου.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί,......

Διαβάστε την συνέχεια και δείτε φωτογραφικό υλικό και Βίντεο εδώ ....

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου