26.2.19

Το πρώτο ρομπότ που διδάσκει τη συμπόνια σε ιαπωνικό βουδιστικό ναό

  Λέγεται «Μιντάρ» και έχει αναλάβει τον ρόλο της «Κάνον» (της θεότητας ή μποντισάτβα του ελέους), διδάσκοντας τις ιερές διδαχές του Βούδα στους επισκέπτες του αρχαίου ναού Κοντάτζι στην πόλη Κιότο της Ιαπωνίας. Μόνο που δεν είναι άνθρωπος, αλλά ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ, το οποίο «προσλήφθηκε» για να κάνει αυτή τη δουλειά, ώστε να τραβήξει κυρίως τους νέους στο βουδισμό.
   Η ρομπο-μοναχή έκανε το πρώτο κήρυγμα της σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, μιλώντας με απλά λόγια για τη «Σούτρα της Καρδιάς» στην ιαπωνική γλώσσα, ενώ υπότιτλοι στα αγγλικά και στα κινεζικά εμφανίζονταν στον τοίχο για τους τουρίστες που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη βουδιστική διδασκαλία της συμπόνιας. Το ρομπότ θα αρχίσει επίσημα τα κηρύγματα του στο κοινό τον Μάρτιο.
   Με επιβλητικό ύψος 1,95 μέτρων, βάρος 60 κιλών και κόστος 100 εκατομμυρίων γεν, το ρομπότ έχει προκύψει από μια συνεργασία ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οσάκα με επικεφαλής τον καθηγητή ρομποτικής Χιρόσι Ισιγκούρο και τους υπεύθυνους του ιστορικού βουδιστικού ναού ζεν, που λειτουργεί από το 1619, σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail» και την ιαπωνική "Japan Times".
   Το σώμα της Μιντάρ-Κάνον είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, το κεφάλι, οι ώμοι και τα χέρια της είναι καλυμμένα με ένα υλικό από σιλικόνη, ενώ έχει μια κάμερα στο αριστερό μάτι της, που την κάνει να δείχνει σαν να κοιτάζει κάποιον.
   «Ελπίζουμε ότι η ρομποτική Κάνον θα βοηθήσει, ώστε οι βουδιστικές διδασκαλίες να αγγίξουν τις καρδιές των σημερινών ανθρώπων. Θέλουμε πολλοί άνθρωποι να έλθουν για να δουν το ρομπότ και τελικά να σκεφθούν για την ουσία του Βουδισμού», δήλωσε ο επικεφαλής ιερέας του ναού Τένσο Γκότο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου