16.6.19

Οι «αθώες» τροφές που… σαμποτάρουν την δίαιτά σου

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να κάνεις δίαιτα, να επιλέγεις μόνο «αθώες» και υγιεινές τροφές και να μη χάνεις βάρος. Μήπως όμως αυτές οι επιλογές είναι που καταστρέφουν τελικά τη δίαιτα σου;
Όσο δύσκολο και αν είναι να το πιστέψεις, μερικές τροφές που διαφημίζονται ως υγιεινές μπορεί τελικά να αποδειχθεί ότι είναι πλούσιες σε θερμίδες, λιπαρά ή σάκχαρα τα οποία σε βγάζουν εκτός προγράμματος χωρίς να το καταλάβεις. Άλλες πάλι τροφές μπορεί να σου χαρίζουν θρεπτικά συστατικά, ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. 

Δες για παράδειγμα τις 7 παρακάτω:

Γκρανόλα
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, ½ φλιτζάνι γκρανόλα έχει περίπου 200 με 300 θερμίδες, 12-16γρ. σάκχαρα, 3-15γρ. Λιπαρά (ανάλογα με τη συνταγή) και περίπου 40γρ. υδατάνθρακες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σκέψου ότι ποτέ δεν την καταναλώνεις μόνη της, αλλά τη συνδυάζεις με γάλα ή γιαούρτι που ανεβάζουν κατά πολύ το θερμιδικό φορτίο. Έτσι, ενώ νομίζεις ότι με γκρανόλα και γιαούρτι ξεκινάς την ημέρα σου ελαφριά, καταλήγεις να τρως ακόμη και περί τις 600 θερμίδες σε ένα και μόνο γεύμα!


Έτοιμα smoothies
Το να φτιάχνεις ένα smoothie στο σπίτι και να το παραγγέλνεις απ’ έξω είναι δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Σε αυτό που φτιάχνεις με τα χεράκια σου μπορείς να είσαι σίγουρη ότι βάζεις φρέσκα φρούτα και άπαχο γάλα ή γιαούρτι ή φρέσκο χυμό και φυσικά αποφεύγεις τα γλυκαντικά. Οι έτοιμες επιλογές πάλι, μπορεί να είναι πλούσιες σε σάκχαρα αλλά και λιπαρά, με αποτέλεσμα οι θερμίδες τους να εκτοξεύονται.


Έτοιμες μπάρες από φούρνους και café
Μπορεί οι έτοιμες συσκευασμένες μπάρες που βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ να είναι θερμιδομετρημένες και σε μία λογική ποσότητα για κάποιον που ψάχνει ένα γρήγορο σνακ, αλλά πολλές φορές δεν ισχύει το ίδιο για αυτές που αγοράζεις από φούρνους, ζαχαροπλαστεία και cafés. Εκεί συχνά τα υλικά που χρησιμοποιούνται μπορεί να περιέχουν πολλή ζάχαρη, λιπαρά, υδατάνθρακες και γενικά όλα αυτά που προσπαθείς να αποφύγεις μπορεί να βρεθούν στο φαινομενικά υγιεινό σνακ σου και σε μεγαλύτερες ποσότητες από όσο θα έπρεπε σε περιόδους δίαιτας.


Τσιπς λαχανικών
Δεν είναι η πρώτη φορά που σου λέμε ότι τα έτοιμα τσιπς λαχανικών δεν είναι όσο light φαίνονται. Η αιτία είναι ότι συνήθως κάθε πακέτο περιέχει μόλις 65% λαχανικά και το υπόλοιπο είναι αλάτι και λάδι. Δεν είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα ωφέλιμα ούτε για την υγεία ούτε για τη σιλουέτα. Συν του ότι ακριβώς επειδή οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για υγιεινό σνακ, τείνουν να τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες, χωρίς να υπολογίζουν τις θερμίδες.


Acai
Ένα ακόμη τρόφιμο που θεωρείται ότι ενισχύει σημαντικά την απώλεια βάρους, αλλά τελικά ο τρόπος με τον οποίο το απολαμβάνουμε μπορεί τελικά να μας προσθέτει κιλά αντί να τα αφαιρεί. Ειδικότερα, τα acai bowls που θεωρούνται τάση στην υγιεινή διατροφή, μπορεί να αποδειχθούν εχθροί της σιλουέτας. Το πρόβλημα είναι ότι κάποια acai bowls μπορεί λόγω των συστατικών που περιέχουν να είναι «βόμβες» ζάχαρης, περιέχοντας από 21 έως 62 γραμμάρια ανά μερίδα ή αλλιώς από 1 έως 4 κουτ. σούπας ζάχαρη. Φανταστείτε τι ισχύει όταν στο μπολ μπαίνουν και άλλα υλικά…


Mocktails
Τα περίφημα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ μπορεί να σε γλιτώνουν από το hangover, αλλά όχι από τις θερμίδες. Τα Mocktails φτιάχνονται συνήθως με χυμούς φρούτων αλλά και σιρόπια, που έχουν πολλή ζάχαρη και θερμίδες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου