23.9.19

Πώς το online dating συνδέεται με τον έλεγχο του βάρους

Οι άνδρες και οι γυναίκες που χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον έλεγχο του σωματικού βάρους τους σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Μία νέα αμερικανική έρευνα βασισμένη σε στοιχεία από 1.700 ενήλικες έδειξε ότι οι έμετοι, η χρήση καθαρτικών και η νηστεία ήταν οι συχνότερες πρακτικές που ακολουθούσαν οι χρήστες των συγκεκριμένων εφαρμογών.
Είναι γεγονός ότι το online dating είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών αναζητώντας έναν σύντροφο. Οι χρήστες μάλιστα αξιολογούν τους πιθανούς συντρόφους βάσει ορισμένων χαρακτηριστικών, που περιλαμβάνουν και τη εξωτερική εμφάνιση.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Eating Disorder, οι ερευνητές συνέκριναν τη συμπεριφορά των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν εφαρμογές γνωριμιών με εκείνους που δεν το έκαναν. Διαπίστωσαν ότι οι χρήστες των εφαρμογών είχαν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να ακολουθούν ανθυγιεινές συμπεριφορές που σχετίζονται με τον έλεγχο βάρους (εμετός, χρήση καθαρτικών, νηστεία, χάπια δίαιτας, συμπληρώματα για αύξηση της μυϊκής μάζας και χρήση αναβολικών στεροειδών).
Από τους 1.726 ενήλικες που ερωτήθηκαν, 183 γυναίκες και 209 άντρες δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν εφαρμογές γνωριμιών. Στην ομάδα αυτή, περίπου οι μισοί άνδρες και γυναίκες ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν για να ελέγξουν το βάρος τους. Επιπλέον, μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους τρεις άνδρες είπαν ότι θα έκαναν εμετό για να ελέγξουν το βάρος τους. Τέλος, μία στις τέσσερις γυναίκες και το 40% των ανδρών δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν καθαρτικά.
Οι άνδρες που χρησιμοποίησαν τις εφαρμογές ήταν πολύ πιο πιθανό από τις γυναίκες να χρησιμοποιούν στεροειδή και συμπληρώματα για να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα. Ο. Δρ Alvin Tran, κύριος συγγραφέας της μελέτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στην Βοστώνη, δήλωσε ότι βρήκαν υψηλότερα ποσοστά αυτών των ανθυγιεινών συμπεριφορών μεταξύ των εθνοτικών μειονοτήτων. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αιτία της συγκεκριμένης συμπεριφοράς.
Ο Δρ. Tran δήλωσε: «Ενώ δεν γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι στη μελέτη μας είχαν ήδη εμπλακεί σε αυτές τις συμπεριφορές ελέγχου του βάρους πριν χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές γνωριμιών, ανησυχούμε ότι η χρήση αυτών των υπηρεσιών που σχετίζονται με την εικόνα και την εμφάνιση μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις συμπεριφορές. Με την τεράστια αύξηση της χρήσης των εφαρμογών γνωριμιών στις ΗΠΑ και με έναν αυξανόμενο αριθμό μελετών που συνδέουν τη χρήση τους με τις ανησυχίες για την εικόνα του σώματος και τις ανθυγιεινές συμπεριφορές ελέγχου βάρους, υπάρχει ανάγκη να κατανοήσουμε περαιτέρω το πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τα την υγεία».

onmed.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου