18.10.19

Χρονογράφημα - Σεμνός στον κήπο των ψυχών

Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου

         << Όρνις αλκυών έλεγον οίτον αείδεις >>,  αηδόνι που μοιρολογά τραγούδι πένθιμο ήταν ο έλεγος, Θανάση. Πεζό έλεγο θα σου γράψω εγώ, ένα χρονογράφημα θρήνου, για τον πρόωρο χαμό σου. Το τιτάνιο στρατί για να φθάσω στη θαμπή χώρα της γραφής δύσκολα περπατιέται, χρέος μου όμως να το κάνω, για σένα το χαμένο πρίγκιπα της δημοσιογραφίας.
       Από την Κυπαρισσία, την αρχόντισσα του κάλλους, ξεκίνησες τις πατημασιές σου στο δύσκολο δρόμο της ενημέρωσης, στην ηλιόεσσα και πολύανθη αγκαλιά ύστερα της Καλαμάτας συνέχισες με τη χρυσή πένα σου το φως σου να σκορπίζεις.
       Μας έμπαζες στις ανοιχτές σελίδες του κόσμου και η ευχή μας ήταν ζεστή όπως η δική σου, το ανοιχτό γιασεμί να το μυρίζουν φτωχοί και αδικημένοι. Και τι δεν πέρασαν από τις στήλες σου. Στολισμένοι δικτάτορες, πρωθυπουργοί και ηγεμόνες, βασιλιάδες της ανατολής με λευκές κελεμπίες, θεόσταλτοι φονιάδες σωτήρες, ολίγιστοι και μικρονοϊκοί μεγιστάνες, πολεμοκάπηλοι και αιμοδιψείς με μακριές γενειάδες. Τοπία πάσης φύσεως, άνυδροι έρημοι, θάλασσες ήμερες και  φουρτουνιασμένες, δρόμοι γεμάτοι νεκρούς, αλάνες φίσκα  στους  άστεγους και στους νηστικούς.
       Και αμάραντες ομορφιές είχαν οι στήλες σου, και, περιβόλια με λευκές μαργαρίτες, αλλά και καλύβες χορταρένιες ιθαγενών και ψιττακούς μέσα σε ροδαλά ανθάκια.
      Κράτησες γερά το τιμόνι της δημοσιογραφίας, δε φοβήθηκες τους ασεβείς που σε καταδίωκαν, << συμβίβασιν δεν εποίησες >> με παράφρονες και κόρακες γαμψόνυχες.
     Ίλεως! Ίλεως! Αυτή είναι η μοίρα των  θνητών, Θανάση, να τους λαχαίνει ταξίδι στη χώρα του << ήερόεντα ζόφου >>, όπου τη σκεπάζουν και την κρύβουν νέφη και σκότη. Εκεί το σπίτι του Άδη, πιο πέρα το έρεβος και το πλούσιο παλάτι του Πλούτωνα. Εκεί εσύ τώρα, εκεί κι εμείς που ακολουθούμε.
      Και πίσω τώρα που μας αφήνεις, άνωθεν πέμπομε λόγο με την πνοή του ανέμου να μη σιγήσεις. Μακάριος εκεί στην Πλουτώνια χώρα, παραφόρως και  νοερώς με το ήθος σου να μας οδηγείς. Καλό σου ταξίδι! 

    ellinikoxronogr;aima.blogspot.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου