15.10.19

Η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα που δεν θα χρηματοδοτεί την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων

Και είναι επίσημο! 
Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που σταματά τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. 
 Η Ιρλανδική Βουλή επανεξετάζει αυτό τον καιρό ένα νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε με 90 ψήφους έναντι 53 και που θα βάλει τέλος σε όλες τις κρατικές επενδύσεις σε άνθρακα, πετρέλαιο και αέριο από τον κρατικό προϋπολογισμό των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον Thomas Pringle, αυτή η στροφή στις επενδύσεις συμβολίζει ότι πλέον δεν πρέπει να ανεχόμαστε παγκόσμιες εταιρίες που αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, που μεταχειρίζονται λανθασμένα την επιστήμη και που συνεχίζουν τις πρακτικές λόμπι σε όλο τον κόσμο. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις πράξεις τους, ενώ εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι σε υποανάπτυκτα έθνη δέχονται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως λιμό, μαζικές μεταναστεύσεις και πολιτικοκοινωνικές αστάθειες».
Μόλις το νομοσχέδιο περάσει, η Ιρλανδία θα διακόψει κάθε επένδυση σε εταιρίες ορυκτών καυσίμων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ως αποτέλεσμα, εταιρίες όπως η Exxon δεν θα δέχονται πια κρατικές επενδύσεις και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Είναι μάλιστα πιθανό αυτές οι επενδύσεις που πριν χορηγούνταν στα ορυκτά καύσιμα να διοχετευθούν στη Ρυθμιστική Αρχή Βιώσιμης Ενέργειας της Ιρλανδίας, κάτι που θα είχε ένα ακόμα θετικότερο αποτέλεσμα.
Βεβαίως, πολλές είναι οι περιβαλλοντικές ομάδες στη χώρα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, που στηρίζουν δημόσια αυτή την απόφαση. Επιτέλους, ένα πολιτικό ευρωπαϊκό σύστημα κάνει το βήμα και αναγνωρίζει αυτό που όλοι μας ήδη ξέραμε: ότι για να πολεμήσουμε την καταστροφική κλιματική αλλαγή, πρέπει να σταματήσουμε την ανάπτυξη βιομηχανιών που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα.
Το 2015, η Νορβηγία απέσυρε 7.4 δισεκατομμύρια ευρώ των κρατικών επενδυτικών ταμείων από τον άνθρακα· ωστόσο, δεν έχει ακόμα καταφέρει να απομακρυνθεί τελείως από τα συμφέροντα σε σχέση με όλα τα ορυκτά καύσιμα. Αντιθέτως, η Ιρλανδική Βουλή εξετάζει την διακοπή στήριξης και της υδραυλικής ρωγμάτωσης, η οποία πρόκειται για μια καταστροφική διαδικασία άντλησης φυσικού αερίου από μεγάλα βάθη.
Όπως προαναφέρθηκε, τίποτα δεν είναι απολύτως σίγουρο ακόμα, αλλά η κατάσταση και οι συνθήκες φαίνεται ότι επιτέλους είναι οι ιδανικές. Πρόσφατα εξάλλου ανακαλύφθηκε ότι οι πολικοί πάγοι λιώνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά απ’ ότι είχαν προβλέψει παλαιότερα οι κλιματολόγοι και είναι πολύ πιθανό το ύψος του νερού της θάλασσας να ανέβει δραματικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Με όλα αυτά κατά νου, είναι ζωτικής σημασίας το βήμα που προτίθεται να κάνει η Ιρλανδία, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου