27.3.20

Επίδομα 600 ευρώ σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε επίδομα 600 ευρώ σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και άλλους επιστήμονες, λόγω κορονοϊού.
Επίδομα 600 ευρώ για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τη στήριξή τους λόγω κορονοϊού. Τα επιδόματα που θα δοθούν θα έχουν συνολικό ύψος 180 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM, ανέφερε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα ή αύριο.
Εξάλλου σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις επιταγές που λήγουν έως το τέλος Μαρτίου, καθώς και διευκρινίσεις για τους πρωτογενείς και δευτερογενείς ΚΑΔ, ώστε εκτός από τον κύριο Κωδικό Ατομικής Δραστηριότητας η περίμετρος να καταλαμβάνει και τους δευτερεύοντες.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης πολλοί περισσότεροι ΚΑΔ, ενώ παράλληλα υπάρχουν κάποιοι ΚΑΔ που πρέπει να εξετασθούν ιδιαιτέρως εάν έχουν πληγεί, όπως π.χ. σούπερ μάρκετ και τράπεζες.
Για την α’ κατοικία θα εξεταστεί το καθεστώς προστασίας εντός του Απριλίου, καθώς σημειώνεται ότι αυτό λήγει στις 30 Απριλίου.
Σε άλλα σημεία της συνέντευξή τους ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε:
  • Για τη χρήση του «μαξιλαριού», ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν όταν χρειαστεί, σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κόστος δανεισμού και την εξέλιξη της κρίσης και τις ανάγκες της χώρας. «Εάν δεν είχαμε την κρίση, θα είχαμε ήδη ξαναβγεί στις αγορές», είπε, προσθέτοντας ότι «προφανώς δεν θα βγούμε με απαγορευτικό κόστος, ούτε θα είμαστε επισπεύδοντες».
  • Από πολιτική μείωσης των φόρων, υπάρχει τώρα πολιτική παροδικής αύξησης των δαπανών. Ωστόσο, η στρατηγική μείωσης των φόρων δεν αλλάζει.
  • Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει μείωση μισθών στο Δημόσιο, απάντησε πως «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε».
  • Οι συνολικές παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους υπερβαίνουν τον μισθό, καθώς εκτός από το επίδομα των 800 ευρώ, υπάρχουν, η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, η έκπτωση 25% για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και οι κινήσεις από τις τράπεζες.

Τι είπε για την ύφεση

Επανέλαβε ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι προς το 3%, ενώ στην Ευρώπη- όπως προβλέπει και η ΕΚΤ- στο 5%.
Πρόσθεσε ότι «αν καθυστερήσει εφέτος η ανάκαμψη των οικονομιών, η ύφεση στην Ευρώπη θα ανέλθει σε 8,7%. Στην Ελλάδα, φέτος μπορεί να υπάρχει θέμα με τον τουρισμό από το εξωτερικό».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου