Τέσσερα
λεπτά στο πλυντήριο πιάτων και σε θερμοκρασία 63 βαθμούς μειώνει τις
πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό.
Επίσης
«με τα έως τώρα δεδομένα ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων
τροφίμων, όμως πρέπει να τηρούνται οι γενικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής,
όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς και κανόνες υγιεινής κατά το
χειρισμό των τροφίμων. Δεδομένου ότι οι ιοί είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα, ο
κίνδυνος μόλυνσης μπορεί επίσης να μειωθεί περαιτέρω με τη θέρμανση των
τροφίμων».
Χρήσιμες
συμβουλές και οδηγίες έδωσε ο ΕΦΕΤ σε καταναλωτές και επιχειρήσεις για τον
κορονοϊό. Συγκέντρωσε ερωτήματα που υποβάλλονται και δίνει απαντήσεις.
Διευκρινίζει
πως ο συγκεκριμένος ιός είναι ευαίσθητος στις θερμοκρασίες μαγειρέματος και
θερμική επεξεργασία στους 63°C για 4 λεπτά μειώνει τη μόλυνση ενός
προϊόντος διατροφής. Ο ΕΦΕΤ ξεκαθαρίζει, με όλους τους τρόπους, ότι ο κορονοϊός
δεν μεταδίδεται μέσω τροφίμων, ούτε και από το πεπτικό σύστημα. Καλεί από την
πλευρά του τους καταναλωτές να είναι πολύ προσεκτικοί με την υγιεινή και
σημειώνει πως αν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα
κατά την προετοιμασία τους, αν τα πιάσει με βρώμικα χέρια ή αν τα εκθέσει σε
μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή φτερνίζεται.
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νόσο
COVID-19 του αναπνευστικού συστήματος, που
σχετίζεται με τον νέο ιό SARS-CoV-2;
Σύμφωνα με όσα
γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η νέα νόσος του αναπνευστικού συστήματος COVID-19 οφείλεται
σε μόλυνση από ένα νέο τύπο κορονοϊού, του SARS-CoV-2. Οι τρόποι
μετάδοσης της COVID-19 σχετίζεται στενά με αυτόν άλλων γνωστών κορονοϊών. Οι
διαφορετικοί τύποι κορονοϊών συνήθως προκαλούν συμβατικά κρυολογήματα στους
ανθρώπους. Επιπλέον άλλοι κορονοϊοί, όπως οι κορονοϊοί SARS και MERS έχουν
εμφανιστεί στο παρελθόν και έχουν οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.
Τα κύρια όργανα-στόχοι του κορονοϊού στον άνθρωπο είναι τα όργανα του
αναπνευστικού συστήματος. Η πιο σημαντική μέθοδος μετάδοσης είναι η “μόλυνση με
σταγονίδια”, με την οποία οι κορονοϊοί μεταφέρονται από ανθρώπους ή ζώα στον
αέρα μέσω σταγονιδίων και στη συνέχεια εισπνέονται. Επίσης, παθογόνα που
βρίσκονται στα χέρια μπορούν να εισέλθουν μέσω του βλενογόνου της μύτης, του
στόματος ή των ματιών, και να οδηγήσουν σε μόλυνση.
Υπάρχουν άλλοι πιθανοί τρόποι
μετάδοσης;
Επί του
παρόντος δεν υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες να έχουν δείξει ότι άνθρωποι έχουν
μολυνθεί με τον νέο τύπο κορονοϊού με άλλο τρόπο, όπως μέσω της κατανάλωσης
μολυσμένων τροφίμων ή μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα. Δεν υπάρχουν επίσης
γνωστές αναφορές για άλλους κορονοϊούς σχετικά με λοιμώξεις που να οφείλονται
σε τρόφιμα ή σε επαφή με στεγνές επιφάνειες. Η μετάδοση μέσω επιφανειών που
πρόσφατα μολύνθηκαν με ιούς είναι παρόλα αυτά δυνατή, μέσω μολύνσεων με την αφή.
Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη
μόλυνση από άτομο που νοσεί, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των
κορονοϊών στο περιβάλλον.
Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τη
μόλυνση με τον ιό μέσω των τροφίμων και άλλων προϊόντων;
Με τα έως τώρα
δεδομένα ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων τροφίμων, όμως
πρέπει να τηρούνται οι γενικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το συχνό
πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς και κανόνες υγιεινής κατά το χειρισμό των
τροφίμων. Δεδομένου ότι οι ιοί είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα, ο κίνδυνος
μόλυνσης μπορεί επίσης να μειωθεί περαιτέρω με τη θέρμανση των τροφίμων.
Μπορεί ο νέος
τύπος SARS-CoV-2 να μεταδοθεί μέσω πιάτων και
μαχαιροπίρουνων σε κυλικεία ή άλλα μέρη μαζικής εστίασης;
Οι κορονοϊοί
μπορούν γενικά να επιμολύνουν τα μαχαιροπήρουνα ή τα πιάτα, όπως προφανώς και
άλλες επιφάνειες, μέσω φταρνίσματος ή βήχα από προσβεβλημένο άτομο άμεσα πάνω
τους, και μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις στέρεες επιφάνειες για κάποιο
χρονικό διάστημα. Μία επιδερμική μόλυνση θεωρητικά θα μπορούσε να είναι δυνατή
εάν ο ιός μεταδοθεί μέσω μαχαιροπήρουνων ή των χεριών στο βλενογόνο του
στόματος, του λαιμού ή των ματιών. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή καμία μόλυνση
με SARS-CoV-2 μέσω αυτής της οδού μετάδοσης και
επομένως μετάδοση μέσω αυτής της οδού θεωρείται έως τώρα αδύνατη.
Γίνεται ο ιός ανενεργός με το πλύσιμο
στο χέρι ή με το πλυντήριο πιάτων;
Όπως όλοι οι
εγκαψιδιωμένοι ιοί στους οποίους το γενετικό υλικό επικαλύπτεται από ένα στρώμα
λίπους, έτσι και οι κοροναϊοί είναι ευαίσθητοι σε ουσίες που διαλύουν το λίπος,
όπως οι αλκοόλες ή οι επιφανειοδραστικοί παράγοντες, που περιέχονται σε
σαπούνια και απορρυπαντικά πιάτων. Οι ουσίες αυτές θεωρείται ότι μπορούν να
βλάψουν την επιφάνεια του ιού και να καταστήσουν τον ιό ανενεργό. Αυτό ισχύει
ιδιαίτερα, εάν τα πιάτα πλένονται και στεγνώνουν σε πλυντήριο πιάτων σε
θερμοκρασία 60oC ή υψηλότερη.
Απαιτούνται ειδικά προληπτικά μέτρα όσον
αφορά στα πιάτα ή στα μαχαιροπήρουνα στις εγκαταστάσεις φροντίδας των
ηλικιωμένων;
Όλα τα συνήθη
μέτρα και οι κανόνες συμπεριφοράς, για την προστασία από νοροϊούς ή ιούς της
γρίπης στις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, βοηθούν κατά της μετάδοσης της
COVID-19.
Μπορείτε να μολυνθείτε από τον SARS-CoV-2, μέσω μολυσμένων κατεψυγμένων
τροφίμων;
Μέχρι στιγμής
δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης μέσω της κατανάλωσης τροφίμων,
συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να
λαμβάνεται υπόψη η συμμόρφωση με τους γενικούς κανόνες υγιεινής, κατά την
προετοιμασία των τροφίμων.
Πώς μπορώ να προστατευθώ όταν πηγαίνω
στο σουπερμάρκετ;
Ένας βασικός
τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού είναι να τηρηθεί απόσταση των 2
μέτρων μακριά από άλλους ανθρώπους. Γενικά, ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο
σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή
εκπνέουν.
Μια τέτοια
“κοινωνική αποστασιοποίηση” αποτελεί την κύρια στρατηγική, σε οποιαδήποτε
κατάσταση εκτός του σπιτιού.