27.3.20

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ: Ο Καρβέλας ζητάει λεφτά, ο Καφαντάρης συνεδρίαση του Δ.Σ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΣΕ ΥΠ.ΕΣ. ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την οικονομική κατάσταση του Δήμου την περίοδο της πανδημίας του Covid-19.

Ειδικότερα, στην επιστολή του αναφέρεται στην δυσκολία που θα αντιμετωπίσει ο Δήμος να καλύψει τις ανάγκες της επικράτειάς του, σε απολυμάνσεις, προμήθεια υλικών για την προστασία του προσωπικού και τη λειτουργία των κοινωνικών δομών, δεδομένης δε της άρσης πληρωμής των τελών και φόρων από τους Δημότες, λόγω του Covid-19. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμαρχος στην επιστολή του: «Θα ήθελα να εκφράσω του φόβους μου, ότι ο Δήμος μας δεν θα μπορέσει να αντέξει οικονομικά το βάρος αυτής της συγκυρίας και να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του». Βεβαιώνει, ωστόσο, ότι στα πλαίσια των περιορισμένων οικονομικά δυνατοτήτων του Δήμου, οι υπηρεσίες του θα εξακολουθήσουν να εργάζονται νυχθημερόν για την επίτευξη των στόχων τους.

Κλείνοντας την επιστολή του ζητάει από το Υπουργείο Εσωτερικών να επεξεργασθεί ένα σχέδιο στήριξης των Δήμων που παρουσιάζουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τον δικό μας.

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή του Δημάρχου:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Θα ήθελα να σας εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για το σύνολο των ενεργειών και των αποφάσεων σας, για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας όλων των Δήμων της Χώρας μας.

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι οι Δήμοι, μεσούσης της επιδημίας του Κορονοϊού, έχουν αναλάβει να επιτελέσουν, μετά τις υγειονομικές αρχές και τις υπηρεσίες της Κεντρικής Κυβέρνησης, το σοβαρό ρόλο της αντιμετώπισης της συγκεκριμένης κατάστασης, σε τοπικό επίπεδο. Με αίσθημα ευθύνης, έγκαιρα, χωρίς βραδύτητα, προβήκαμε στην επέκταση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών του Δήμου μας, ώστε να μην μένει κανένας συνδημότης-συμπολίτης μας αβοήθητος.

Ο Δήμος μας είναι ταυτόχρονα τουριστικός και αγροτικός, με αποτέλεσμα να πλήττεται καίρια από την σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζουμε. Έχει προϋπολογιστεί να εισπράξει περίπου το ποσό των τριών εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων (3.300.000,00) ευρώ από τους συνδημότες μας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή πλήττονται βάναυσα από την κρίση. Γνωρίζετε ότι μέχρι το τέλος αυτής της έκτακτης ανάγκης και με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι σε ισχύ, ο Δήμος δεν δύναται να εισπράξει τέλη, δικαιώματα, εισφορές κ.λ.π. και ορθώς, διότι αυτό που πρωτεύει είναι η υγεία των πολιτών.

Παράλληλα όμως πρέπει να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες που έχουν προκύψει, όπως την επέκταση λειτουργίας των κοινωνικών δομών, την πραγματοποίηση απολυμάνσεων, την προμήθεια υλικών για την προστασία του απασχολούμενου προσωπικού κ.λ.π., το οποίο είναι δυσχερές έως αδύνατο.
Η εκτιμώμενη απώλεια για το Δήμο μας μόνο για το διάστημα των επόμενων τριών μηνών εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000,00€).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επεξεργασθείτε ένα σχέδιο στήριξης των Δήμων που παρουσιάζουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τον δικό μας. Ως Δήμαρχος, θα ήθελα να εκφράσω του φόβους μου, ότι ο Δήμος μας δεν θα μπορέσει να αντέξει οικονομικά το βάρος αυτής της συγκυρίας και να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Ανεξαρτήτως αυτού, σας βεβαιώνω ότι στα πλαίσια των περιορισμένων οικονομικά δυνατοτήτων μας, οι υπηρεσίες του Δήμου μας θα εξακολουθήσουν να εργάζονται νυχθημερόν για την επίτευξη του στόχου μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε  μας χρειαστείτε.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος
Παναγιώτης Καρβέλας

Επιστολή του Δημ. Καφαντάρη για άμεση Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλου Νεστορος 

 Είναι ώρα ευθύνες για όλους μας . Το Δημοτικό μας Συμβούλιο πρέπει να συνεδριάσει άμεσα για τα μέτρα ελάφρυνσης των Επιχειρήσεων . Αντιλαμβανόμαστε  όλοι μας , ότι το ζήτημα της κοινωνικής  συνοχής είναι παρα πολύ σημαντικό . Οι επιχειρήσεις, δηλαδή η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας ,  θα πρέπει μετα το τέλος της κρίσης να συνεχίσουν να υπάρχουν.
Έστειλα ήδη επιστολή ζητώντας άμεση Σύγκληση του ΔΣ .

Δημήτρης Καφαντάρης                                                                             
π Δημαρχος 
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης
«Δύναμη Ελπίδας».                                                                                       
Δημοτικός Συμβουλος Πυλου Νεστορος                             

Πυλος 26 / 3 / 2020

Προς :
Δήμαρχο Πυλου Νεστορος 
                                                                                                                                                                                                                              Κοιν. :
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Επικεφαλείς Δημοτικών Παρατάξεων

Θέμα : Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου

Κύριε Δήμαρχε
Με την ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορω- νοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης». Η Κυβέρνηση , μετα από αίτημα της ΚΕΔΕ , έδωσε την δυνατότητα στους Δήμους και ιδιαίτερα στα Δημοτικά Συμβούλια με αποφάσεις τους να μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε  :
• Απαλαγή  των επιχειρήσεων από τα ενιαία  ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού  για όσο διάστημα θα είναι κλειστές ή για όσο διάστημα με τις κρατικές αποφάσεις μειώνεται το εύρος της δραστηριότητάς τους.
• Απαλαγή  των επιχειρήσεων από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων  σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 β.δ. (Α ́ 171)  για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.
• Απαλαγή  των επιχειρήσεων που έχουν μισθώσει Δημοτικά ακίνητα   από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων.
• Στη μη είσπραξη από  την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 των  μισθωμάτων  για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων .
Αντιλαμβάνεστε  , όπως όλοι μας , ότι το ζήτημα της συνοχής του κοινωνικού ιστού είναι παρα πολύ σημαντικό . Οι επιχειρήσεις, δηλαδή η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας ,  θα πρέπει μετα το τέλος της κρίσης να συνεχίσουν να υπάρχουν.
Παρακαλώ πολύ όπως προγραμματιστεί άμεσα Συνεδρίαση του Δημοτικού μας  Συμβουλίου ώστε να πάρουμε  αποφάσεις για τα προαναφερθέντα  στην επιστολή μου .

                                    Δημήτρης  Καφαντάρης
                                     Δημοτικός Συμβουλος
                          Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης
                                        «Δύναμη Ελπίδας»

ΥΓ . Η συνεδρίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη . Υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες στη διάθεση των Δήμων .

 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου