20.8.09

Νέα Γρίπη – Κόβει ..φιλιά και αγκαλιές

Τέρμα στα φιλιά, ακόμα κι αυτά που δίνονται στις εκκλησίες μεταξύ των πιστών, συστήνουν Ισπανοί ειδικοί, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα προφύλαξης από τη νέα γρίπη.

Στο φυλλάδιο οδηγιών που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ισπανικό υπουργείο Υγείας συστήνεται στον κόσμο να μη φιλιέται, ούτε να χαιρετά διά χειραψίας, αλλά να περιορίζεται σε ένα νεύμα με το κεφάλι. Αυτό θα προστατεύσει τους πολίτες, όπως λένε οι αρμόδιοι, από τη διάδοση της γρίπης. Συστήνεται επίσης στους πιστούς να αποφεύγουν να ακουμπούν με τα χείλη τους τις εικόνες, να μη βουτάνε τα χέρια τους σε αγιασμό και να μην παίρνουν το αντίδωρο από τα χέρια του ιερέα, αλλά με τα δικά τους χέρια. Φυσικά στις οδηγίες περιλαμβάνονται και όλα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης, όπως είναι το συχνό σαπούνισμα των χεριών και το φτάρνισμα σε χαρτομάντιλο.

Την ίδια στιγμή ωστόσο ένα 11χρονο αγόρι υπέκυψε στην Ισπανία, ανεβάζοντας σε δώδεκα τα θύματα στη χώρα. Στην Ιαπωνία ανακοινώθηκε ότι ένας 70χρονος άντρας που έπασχε και από άλλες ασθένειες, όπως πνευμονικό εμφύσημα, διαβήτη και υπέρταση, υπέκυψε στη νέα γρίπη.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται να μαίνεται ο πόλεμος των φαρμακοβιομηχανιών και η μάχη με το χρόνο για την παρασκευή του εμβολίου.

Η κινεζική φαρμακοβιομηχανία Sinovac Biotech ανακοίνωσε χθες ότι ολοκλήρωσε τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και πως το εμβόλιό της πέτυχε να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του ιού με μόλις μία δόση. Οι ερευνητές της εταιρείας δοκίμασαν το εμβόλιο -σε διάφορες δοσολογίες- σε 1.614 ανθρώπους στο Πεκίνο. Η έναρξη των εμβολιασμών έγινε στις 22 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με την εταιρεία, το προϊόν, που είναι υποψήφιο προς έγκριση από τις υγειονομικές αρχές, έδειξε «καλή ανοσογονικότητα», γεγονός που σημαίνει ότιι μπορεί να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη νέα γρίπη.

Οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στις κλινικές δοκιμές ήταν από τριών ετών και άνω. Οι ερευνητές της Sinovac δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου παίρνοντας δείγματα αίματος την ημέρα του εμβολιασμού και επανέλαβαν την αιμοληψία ύστερα από δύο και ύστερα από τρεις εβδομάδες. Οπως ανακοίνωσαν, δεν εμφανίστηκαν σοβαρές παρενέργειες από τη χορήγηση του εμβολίου. Η πλέον συνήθης παρενέργεια ήταν πόνος τοπικά στο σημείο όπου έγινε η ένεση. Πάντως η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του προϊόντος θα μετά θα υποβάλει επισήμως αίτηση έγκρισής του.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Novavax ανακοίνωσε ότι παρασκεύασε εμβόλιο το οποίο δείχνει να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε πειραματόζωα. Θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ανθρώπους κι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα υποβληθεί αίτημα έγκρισης κυκλοφορίας του στην αγορά και διάθεσής του στο κοινό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου