7.4.11

Πέτρος Θέμελης: Αρχαία Μεσσήνη: 1986-2010 !!

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος* και το Δίκτυο Ναυαρίνο** οργανώνουν ομιλία του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη με τίτλο .«Αρχαία Μεσσήνη: 1986-2010»
H ομιλία αφορά στο αρχαιολογικό έργο των ανασκαφών και αναστηλώσεων στην αρχαία Μεσσήνη, η διεύθυνση των οποίων ανατέθηκε το 1986 στο καθηγητή Πέτρο Θέμελη.
Οι ανασκαφικές έρευνες με παράλληλες εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης των μνημείων υπό τη διεύθυνση του καθηγητή συνεχίζονται από το 1987 έως σήμερα με ταχύτερους προοδευτικά ρυθμούς. Έχουν φέρει στο φως όλα τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα της πόλης που είδε και περιέγραψε ο Παυσανίας στη Μεσσήνη, όταν την επισκέφθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Aντωνίνου του Σεβαστού (155-160 μ.X).
Για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης τιμήθηκε με το χρυσό Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2005.
Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα του καθηγητή Πέτρου Θέμελη:
O Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε το 1936 στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και σε συνέχεια, το 1972, διδακτορικό δίπλωμα από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Μονάχου της Γερμανίας με θέμα διατριβής Frühgriechische Grabbauten (Πρώιμα Ελληνικά Ταφικά Μνημεία), Zabern Verlag, Mainz 1976.
Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας προσελήφθη ως επιστημονικός βοηθός στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Νομού Θεσσαλονίκης και έλαβε μέρος σε ανασκαφές στη Δυτική Μακεδονία, κυρίως στην Πέλλα και το ανάκτορο της Βεργίνας ως επιστημονικός βοηθός των Εφόρων Αρχαιοτήτων Χαράλαμπου Mακαρόνα, Φώτη Πέτσα και Μανόλη Ανδρόνικου.
Μεταξύ των ετών 1963 και 1980 υπηρέτησε ως Επιμελητής και Έφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Ηλείας-Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ από το 1977 έως το 1980 διετέλεσε και διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών. Πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες σε όλες τις παραπάνω περιοχές όπου υπηρέτησε. Από το 1980 έως το 1984 ήταν προϊστάμενος της νεοσύστατης Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας για ολόκληρη την Ελλάδα με έδρα την Αθήνα.
Το 1984 εκλέχτηκε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο Ρέθυμνο, όπου και δίδαξε ως το 2003, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Την τριετία 1987-1989 υπήρξε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών. Διευθύνει από το 1985 την Πανεπιστημιακή ανασκαφή στον Tομέα I της αρχαίας Eλεύθερνας στην Κρήτη.
Το 1986 η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, όταν Γραμματέας της ήταν ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός Γεώργιος Μυλωνάς, μετά τον θάνατο του αειμνήστου Αναστάσιου Oρλάνδου, ανέθεσε τη διεύθυνση των εργασιών της αρχαίας Μεσσήνης στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη. Το έργο των ανασκαφών και των αναστηλώσεων εκεί συνεχίζεται ως σήμερα.
Ο Πέτρος Θέμελης έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 επιστημονικές πραγματείες σχετικές με θέματα αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, τοπογραφίας, εικονογραφίας, λατρείας και ταφικών εθίμων, καθώς και πολυάριθμες εκθέσεις ανασκαφών. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν έξι αυτοτελείς μονογραφίες, σχετικές με τις έρευνές του στην αρχαία Μεσσήνη, στην Ελεύθερνα και στους τάφους στο Δερβένι της Μακεδονίας, δώδεκα αρχαιολογικοί οδηγοί χώρων και Μουσείων της Πελοποννήσου, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες και μεταφράσεις από τα Γερμανικά στα Ελληνικά. Επιφυλλίδες του με σχόλια για ποικίλα θέματα της επικαιρότητας δημοσιεύονται τακτικά στον ημερήσιο Αθηναϊκό και τοπικό Καλαματιανό τύπο και σε άλλα έντυπα.
Είναι μέλος επιστημονικών Εταιρειών της Ελλάδας και του Εξωτερικού και έχει τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων από Δήμους, Κοινότητες, Σχολεία και άλλα Ιδρύματα. Είναι επίτιμος δημότης Μεσσήνης και Ανδρούσας. Είναι επίσης Ισόβιος Εταίρος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, Αντεπιστέλλον μέλος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών, μέλος της Εταιρείας Ευβοϊκών Μελετών, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, του ICOM και ICOMOS, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών με έδρα το Salzburg της Αυστρίας, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, πρόεδρος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Ψαροπούλου Νεότερης Κεραμικής. Υπήρξε τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Τιμήθηκε με τον χρυσό Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2005 για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
T: 2310 551754
F: 2310 551748
Ε: pr@peebe.gr
Φράγκων 6-8, Θεσσαλονίκη
www.peebe.gr
Δίκτυο Ναυαρίνο
T: 2310 260322
F: 2310 260332
E: info@navarinonetwork.org
Απελλού 3, Θεσσαλονίκη
www.navarinonetwork.org
* Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (Π.Ε.Ε.Β.Ε): αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Βορείου Ελλάδος.
** Δίκτυο Ναυαρίνο - Navarino Network (ΝΝ): ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, με έδρα την Πλατεία Ναυαρίνου και στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της. Από το Σεπτέμβριο του 2010 είναι μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.
Πότε, Πού: τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2011, ώρα 19:00
στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14, Λαδάδικα).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου