18.10.17

Χίλιοι μαθητές και φοιτητές θα εκπαιδευτούν να σώζουν ζωές ανθρώπων που έχουν πάθει καρδιακή ανακοπή

Χίλιοι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, θα εκπαιδευτούν στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) κατά τη διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης «Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.
Η εκπαίδευση θα γίνει με τη βοήθεια προπλασμάτων υπό την επίβλεψη εκπαιδευτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, ενώ παράλληλα μαθητές, που έχουν ήδη εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί ως ανανήπτες της βασικής υποστήριξης ζωής και της αυτόματης εξωτερικής απινίδωσης, θα προσομοιώσουν την αντιμετώπιση ενός καθηγητή τους, ο οποίος θα υποδύεται το θύμα καρδιακής ανακοπής. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΕΕΠΦ) και τον οργανισμό «Kids Save Lives-Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανακοπή.
Σημειώνεται, ότι φέτος, από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 13 Ιουνίου, η ΕΕΕΠΦ και ο οργανισμός «Kids Save Lives-Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» εκπαίδευσαν στην ΚΑΡΠΑ και στην αναγνώριση και αντιμετώπιση του τραύματος 2.829 μαθητές και 286 εκπαιδευτές 35 σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση επιβίωσης θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης EURECA ONE, στην οποία συμμετείχαν 27 ευρωπαϊκές χώρες. «Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα η εκπαίδευση των πολιτών στην ΚΑΡΠΑ και παρά την υπουργική σύσταση για τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, υπηρεσίες, κ.λπ., υπάρχουν μόνο μερικές εκατοντάδες. Η λύση είναι η μαζική εκπαίδευση των μαθητών και πολιτών στην ΚΑΡΠΑ. Η εκπαίδευση των παιδιών στα ελληνικά σχολεία μέσω του οργανισμού «Kids Save Lives-Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για την εκπαίδευση ενός μεγάλου πληθυσμού, ώστε στο μέλλον να υπάρξει ένα μεγαλύτερο δίκτυο ενηλίκων που να είναι εκπαιδευμένοι στην ΚΑΡΠΑ και να επαναφέρουν στη ζωή άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ» επισήμανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του οργανισμού «Kids Save Lives-Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» και διευθυντής σεμιναρίων βασικής υποστήριξης ζωής, Αναστάσης Στεφανάκης, ο οποίος είναι διασώστης του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από εκπαίδευση πολιτών της Χαλκιδικής στην ΚΑΠΡΑ, πριν από τρία χρόνια, τοποθετήθηκαν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές σε τέσσερα σχολεία και σε περίπου 40 χωριά, ενώ από το Αύγουστο του 2016 και μέσα σε έναν χρόνο εκπαιδευμένοι πολίτες από την περιοχή κατάφεραν με τη χρήση των απινιδωτών να επαναφέρουν στη ζωή πέντε πολίτες που είχαν πάθει καρδιακή ανακοπή.
Αναφερόμενος στην αυριανή εκδήλωση, ο κ. Στεφανάκης τόνισε ότι στόχος της είναι να σταλεί στους πολίτες το μήνυμα πως με τη στοιχειώδη εκπαίδευση σε δεξιότητες ΚΑΡΠΑ και με μόνο εργαλείο τα χέρια τους, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση της καρδιάς που έχει σταματήσει να λειτουργεί. Τέλος, σημείωσε ότι η εκδήλωση αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ΚΑΡΠΑ σε όλα τα σχολεία της χώρας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου