8.2.10

Δηλώσεις Δημήτρη Δράκου , για Καλλικράτη

Στα κυριότερα θέματα, τα οποία αποτελούν τη βάση της απόφασης, που λήφθηκε στο 4ο συνεδρίο της ΕΝΑΕ, αναφέρθηκε, με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος. Σημείωσε δε, πως ήταν μια απόφαση, «που εκφράζει την πλατειά πλειοψηφία του σώματος απέναντι στο ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης».
Ο κ. Δράκος υπογράμμισε πως '«οι όροι και οι προϋποθέσεις, που πηγάζουν από την απόφαση αυτή, αφορούν την "κόκκινη γραμμή" για τη συναίνεση της ΕΝΑΕ στο όλο εγχείρημα της νέας αρχιτεκτονικής δομής. Προέρχονται από την πείρα, από τη γνώση και από τις επιστημονικές μελέτες, που έχουν εκπονηθεί, και δεν είναι αντιπολιτευτικός λόγος, ούτε οργάνωση αντιλόγου'»...

Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ παρουσίασε τα κυριότερα σημεία της απόφασης του συνεδρίου και αρχικά αναφέρθηκε στα όρια της εφαρμογής της νέας αρχιτεκτονικής δομής τονίζοντας πως «η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιορίζεται μόνον στην Αυτοδιοίκηση, αλλά πρέπει να επεκταθεί και στην κεντρική διοίκηση και την κεντρική εξουσία». Επιπλέον, μίλησε για τους πόρους της νέας αρχιτεκτονικής δομής σημειώνοντας ότι «δεν είναι εφικτή η διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς φορολογική μεταρρύθμιση και χωρίς πόρους για την Αυτοδιοίκηση».
Είπε πως «για να αποδώσει ένας καινούργιος θεσμός, και μάλιστα τόσο δύσκολος, αλλά και φιλόδοξος, χρειάζεται τουλάχιστον στελέχη επιπέδου. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η στελέχωση πρέπει να αναπτυχθούν σαφή και ξεκάθαρα πλαίσια προσέλκυσης, εξέλιξης και μισθολογίου των υπαλλήλων».
Ο κ. Δράκος χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα» το εύρος των αρμοδιοτήτων των νέων αυτοδιοικητικών θεσμών και ανέφερε ότι «οι αρμοδιότητες της σημερινής αποκεντρωμένης περιφέρειας και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, πιστεύουμε πως είναι η μεγάλη δεξαμενή των αρμοδιοτήτων για τη νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Συνδέουμε με αυτό την ύπαρξη της νομαρχίας, ως διοικητικού κέντρου και ως κέντρου εξυπηρέτησης του πολίτη. Πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση με τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης του Α' βαθμού και με την κεντρική εξουσία με ένα κώδικα από την αρχή ψηφισμένο».
Επίσης, έθεσε ζήτημα επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής λέγοντας ότι «ένα τέτοιο εγχείρημα δε μπορεί να ξεκινήσει την 1η/1/2011 εάν δεν είναι καλά σχεδιασμένο» και σχολίασε πως «σχεδιασμός σημαίνει ειδική μελέτη για κάθε μια από τις νεοϊδρυόμενες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, καθώς υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα εγκατάστασης, εφαρμογής και εκκίνησης του εγχειρήματος και διαφορετικά μεγέθη για κάθε περιοχή».
Τέλος, ο κ. Δράκος είπε πως πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να εισακουσθούν, διότι είναι εξαιρετικά πιθανόν από την 1η του έτους να επικρατήσει δυσλειτουργία, σύγχυση, γραφειοκρατία, καταστάσεις που δε θα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Για τον λόγο αυτόν σημείωσε ότι «συστήσαμε και επιστημονικές επιτροπές σε επίπεδο ΕΝΑΕ και πολιτικές επιτροπές με συναδέλφους και πολύ σύντομα θα αρχίσουμε τις επαφές, όντας παράλληλα και στην επιτροπή παρακολούθησης του όλου ζητήματος».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου