12.2.10

Νοσοκόμες …χωρίς πτυχία σε ιδιωτικές κλινικές

Τη στιγμή που στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας καταγράφεται σημαντική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού σε ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια απασχολούνται νοσηλευτές και νοσηλεύτριες χωρίς να διαθέτουν τους απαραίτητους τίτλους σπουδών με συνέπεια την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ιδιωτικής κλινικής της Θεσσαλονίκης όπου μετά από καταγγελίες νοσηλευομένων διαπιστώθηκε ότι απασχολούνταν ως προϊστάμενες, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, δύο κυρίες εκ των οποίων η μία δεν είχε πτυχίο και η άλλη είχε πλαστογραφήσει το πτυχίο της...
«Η μία εργαζόταν για πολλά χρόνια ως προϊσταμένη στον 4ο όροφο της κλινικής και σε βάρος της ασκήθηκε δίωξη πριν από ένα χρόνο μετά από καταγγελία νοσηλευόμενου. Η υπόθεση αυτή θα εκδικαστεί στο Εφετείο στις 16 Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη κυρία εξακολουθεί να εργάζεται στην ίδια κλινική με καθεστώς διοικητικής υπαλλήλου πλέον. Η δεύτερη, που επίσης εργαζόταν ως προϊσταμένη στην ίδια κλινική, είχε πλαστογραφήσει τον τίτλο σπουδών της και από ΔΕ τον είχε κάνει ΤΕ. Η συγκεκριμένη απομακρύνθηκε από την κλινική πριν γίνει επίσημη καταγγελία και έτσι δεν ασκήθηκε δίωξη σε βάρος της» ανέφερε ο πρόεδρος του 3ου Περιφερειακού Τμήματος Μακεδονίας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Γιώργος Μπαλιόζογλου.
Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι άγνωστες καθώς σύμφωνα με τον κ Μπαλιόζογλου, δεν γίνονται έλεγχοι και τέτοια περιστατικά αποκαλύπτονται μετά από καταγγελίες εργαζομένων ή νοσηλευομένων. «Θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει ένας έλεγχος από τους επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας σε όλα τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές. Στην Αθήνα που είναι περισσότερες οι ιδιωτικές κλινικές το πρόβλημα ίσως να είναι μεγαλύτερο. Οι ιδιώτες προτιμούν να προσλαμβάνουν άτομα που δεν έχουν τη γνώση που ορίζει ο νόμος, δηλαδή αλλοδαπούς που έχουν μη αναγνωρισμένα πτυχία ή άτομα που δεν έχουν πτυχία αλλά έχουν πρακτικές γνώσεις, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για την υγεία των ασθενών. Επίσης πολύ διαδεδομένη είναι η απασχόληση των «αποκλειστικών νοσοκόμων», ατόμων που δεν έχουν σχέση με το νοσηλευτικό επάγγελμα», πρόσθεσε ο κ Μπαλιόζογλου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου