11.2.10

Ο Φώτης Χατζημιχάλης θέλει παντού ανακύκλωση, αλλά κρατάει και τους δεματοποιητές

Στην αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, προχωρά άμεσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
«Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να μετατρέψουμε τα απορρίμματα, από απόβλητα, όπως συνηθίζουμε να τα λέμε σήμερα, σε προϊόντα, τα οποία μπορούν να αποφέρουν όχι μόνο κέρδη για το περιβάλλον, αλλά και για την οικονομία της περιοχής», τόνισε αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο Περιφερειάρχης Φώτης Χατζημιχάλης.
Θεωρεί την τελευταία πενταετία χαμένη, αφού το πρόβλημα οξύνεται.
Πρώτη προτεραιότητα θέτει την ενίσχυση της πολιτικής της ανακύκλωσης και της διαλογής παντού.
Αναφορικά με την τοποθέτηση ή μη των δεματοποιητών που έχουν ήδη αγοραστεί, καθώς και με τον σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων που είχε εξαγγείλει ο κ. Αγγελόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας είπε:
«Όπου υπάρχει η διαδικασία της τοποθέτησης δεματοποιητών, αυτοί θα τοποθετηθούν γιατί είναι μία, κατά τη γνώμη μου, αναγκαστική επιλογή με δεδομένο ότι οι χώροι ανεξέλεγκτης ταφής, οι Χ.Α.Δ.Α. που υπάρχουν τώρα ή έχουν κλείσει θεωρητικά, πρέπει να κλείσουν και να αποκατασταθούν. Γι αυτό υπάρχουν και πόροι και διαδικασίες».
Οι δεματοποιητές είπε, θα αξιοποιηθούν ως ένα μεταβατικό στάδιο. Θα ενταχθούν στον περιφερειακό σχεδιασμό, αλλά θα ενταχθούν και άλλες μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων, αξιοποιώντας τις καλύτερες δυνατές επιλογές σε επίπεδο τεχνολογίας, που είναι πρόσφορες οικονομικά, αλλά ταυτόχρονα είναι και φιλικά αποδοτικές σε σχέση με το περιβάλλον. Κάθε διαδικασία, κάθε τοποθέτηση δεματοποιητή θα γίνεται σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μελέτες που υπάρχουν, χωρίς καμία απόκλιση από αυτές. Και πρόσθεσε: «επαναλαμβάνω ότι θα είναι ένα μεταβατικό στάδιο γιατί οι δεματοποιητές δεν είναι λύση, είναι ένα πρόχειρο μέτρο που μπορεί να το αποδεχθώ σαν ένα μεταβατικό στάδιο, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε μία μόνιμη λύση. Η λύση είναι η οριστική, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με κατεύθυνση προς την ενεργειακή αξιοποίησή τους και, όπως είπα, με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Είναι ανοιχτό το πεδίο για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς συγκεκριμένους προσανατολισμούς. Είναι θέματα που θα τα δούμε όταν εκπονούμε τη μελέτη, και αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα.
Ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων που υπάρχει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αυτός που εκπονήθηκε πριν πέντε χρόνια. Δεν υπάρχει άλλος περιφερειακός σχεδιασμός. Διαδικασίες εκπόνησης νέου περιφερειακού σχεδιασμού ή προετοιμασίας του υπήρχαν από τον κ. Αγγελόπουλο και έναν τεχνικό σύμβουλο που είχε ορίσει, στο πλαίσιο του οποίου γίνονταν οι όποιες κινήσεις ή δηλώσεις του κ. Αγγελόπουλου. Εγώ δεν κρίνω τις δηλώσεις, κρίνω την κατάσταση η οποία υπάρχει».
Ακόμα ο κος Χατχημιχάλης πρόσθεσε: «Χωροθέτηση μονάδας δεν υπάρχει, γιατί τη χωροθέτηση δεν την κάνει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Και εδώ επαναλαμβάνω και επιμένω θα κινηθούμε με βάση τη νομιμότητα, σύμφωνα με την οποία την χωροθέτηση την κάνουν οι φορείς διαχείρισης. Οι φορείς που έχουν συγκροτηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν την αρμοδιότητα να διαχειρίζονται, να επεξεργάζονται, να μεταποιούν, να συσκευάζουν, να διαχειρίζονται τελικά τα απόβλητα της κάθε διαχειριστικής ενότητας. Οι φορείς επίσης είναι υποχρεωμένοι σύμφωνα με το νόμο να χωροθετούν τα σημεία που θα εγκατασταθούν οι μονάδες που επιλέγονται στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι εμείς ως Περιφέρεια κάνουμε το πλαίσιο, δηλαδή τον Περιφερειακό σχεδιασμό, ορίζουμε διαδικασίες αξιοποίησης ή διαχείρισης των απορριμμάτων, εκτιμώντας με βάση τη μελέτη αν χρειάζονται πολλές και αποκεντρωμένες μονάδες ή μία για ολόκληρη την Περιφέρεια και στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού αναλαμβάνουν οι φορείς που ήδη έχουν συγκροτηθεί τη διαχείριση, την χωροθέτηση, την αξιοποίηση ή εν πάσει περιπτώσει την αντιμετώπιση του προβλήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα κινηθούμε και τώρα».
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ακόμα: «Ας μην ξεχνάμε ότι τα σκουπίδια είναι δικά μας σκουπίδια, δεν είναι κάποιων άλλων. Οφείλουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε το θέμα χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα. Η αίσθησή μου, από τις συναντήσεις μου με όλους τους φορείς διαχείρισης και δεκάδες δημάρχους από όλη την Περιφέρεια, είναι ότι υπάρχει συνειδητοποίηση του προβλήματος και μία θετική διάθεση από όλους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα γιατί όντως έχει φθάσει σε οριακό εκρηκτικό σημείο. Βεβαίως το πρόβλημα των απορριμμάτων δεν αφορά μόνο τα αστικά, που προσπαθούμε τώρα να διαχειριστούμε, αλλά είναι ένα πρόβλημα ευρύτερο, το οποίο επειδή δεν ασκεί τόσο έντονη πίεση στις τοπικές κοινωνίες επιλέγουν να το αγνοούν. Και εγώ θέλω να ρωτήσω: Τι γίνεται με τα απόβλητα των σφαγείων των τυροκομείων ή των ελαιοτριβείων; Αυτά δεν δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον; Δεν πρέπει να υπάρξει μία συνδυασμένη διαχείριση όλης αυτής της βιομάζας η οποία δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον αλλά μπορεί να επεξεργαστεί και να αξιοποιηθεί; Αυτό θα κάνουμε μέσα από τον καινούριο περιφερειακό σχεδιασμό. Και θα το κάνουμε γρήγορα, αλλά αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες του και κινούμενοι με την ταχύτερη δυνατή διαδικασία».
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου