12.5.10

Η Ιερά Σύνοδος για την αποτέφρωση νεκρών

Mε απουσίες δεκάδων ιεραρχών συνεδρίασε σήμερα η Ιεραρχία και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε το θέμα της αποτέφρωσης των νεκρών, αφού προηγουμένως ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος διάβασε σχετική εισήγηση.
Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, αποφασίσθηκε ότι η Ιεραρχία εμμένει στην προηγουμένη απόφασή της σύμφωνα με την οποία:
«1. Για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς η Εκκλησία γνωρίζει και συνιστά ως μοναδικό τρόπο αποσυνθέσεως του νεκρού σώματος την ταφή σύμφωνα με την αγία Διδασκαλία Της και την από αιώνων Παράδοσή Της.
2. Η Εκκλησία μας δεν έχει αντίρρηση για την καύση των νεκρών για τους ετεροδόξους και ετεροθρήσκους»…..
Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι για ειδικές περιπτώσεις του προβλήματος της καύσεως των νεκρών αποφασίσθηκε ότι κάθε ένας από τους μητροπολίτες θα κρίνει και θα αποφασίζει κατά την ποιμαντική κρίση του, στην επαρχία του. Για να διευκολύνει δε τους αρχιερείς η Ιεραρχία "απεφάσισε όπως ειδική ολιγομελής Επιτροπή Ιεραρχών καθορίσει τα βασικά κριτήρια, που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη, κατά την αντιμετώπιση των ειδικών περιπτώσεων, τα οποία θα συζητηθούν στην επόμενη Ιεραρχία".
Ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος διάβασε στη συνέχεια εισήγηση με θέμα την άρση του επιτιμίου (σ.σ. είδος αφορισμού) στον μητροπολίτη Νικόδημο Γκατζιρούλη.
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε την άρση του επιβληθέντος από την Ιερά Σύνοδο επιτιμίου της ακοινωνησίας με τις εξής προϋποθέσεις:
α) Το επιτίμιο αίρεται από της σήμερον (ex nunc) και όχι αναδρομικώς.
β) Δεν θίγονται οι έως σήμερα επελθούσες έννομες συνέπειες.
γ) Ο Μητροπολίτης θα αναγνωρίσει το διαμορφωθέν και υφιστάμενο νομοκανονικό καθεστώς των τεσσάρων Ιερών Μητροπόλεων, δηλαδή, Μεγάρων και Σαλαμίνος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Κηφισίας, Ωρωπού και Αμαρουσίου και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.
Επιτροπή αποτελουμένη από τους μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομο, Φθιώτιδος Νικόλαο και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, θα επισκεφθούν τον μητροπολίτη Νικόδημο, για να του ανακοινώσουν την Απόφαση της Ιεραρχίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου