14.5.10

DCA – Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Φάρμακο, που ήδη χρησιμοποιείται για άλλες ασθένειες, ίσως να αποτελεί το "κλειδί" της νέας αντιμετώπισης του καρκίνου, όχι "σκοτώνοντας" τα προσβεβλημένα κύτταρα, αλλά "ξαναπρογραμματίζοντάς" τα.
Η ανακάλυψη, από τον ελληνικής καταγωγής γιατρό Ευάγγελο Μιχελάκη καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, έχει γίνει από έρευνες σε ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου. Η μελέτη έδειξε ότι το σκεύασμα DCA μπορεί να μικρύνει τους όγκους, αλλάζοντας τον μεταβολισμό των κυττάρων.
Ενώ η έρευνα έγινε μόνο σε πέντε ασθενείς, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα είναι απόδειξη κατ΄αρχήν πως η συγκεκριμένη θεραπεία είναι αποτελεσματική.
Το 2007 ο δρ Ευάγγελος Μιχελάκης, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, ανακάλυψε μαζί με τους συναδέλφους του ότι το DCA μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του καρκίνου…..
Το DCA είναι ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ιατρική σε παιδιά με μιτοχονδριακές ασθένειες προκειμένου να ομαλοποιηθούν τα μιτοχόνδριά τους. Ο δρ. Μιχελάκης αναρωτήθηκε αν το ίδιο φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλεί ο καρκίνος στα μιτοχόνδρια.
Σε πειράματα με ποντίκια η ερευνητική ομάδα βρήκε πως το DCA βοήθησε στον επαναπρογραμματισμό των μιτοχονδρίων στα καρκινικά κύτταρα με αποτέλεσμα να μη διογώνονται οι όγκοι στους πνεύμονες, το στήθος και τον εγκέφαλο τόσο στα ποντίκια όσο και σε ανθρώπινους ιστούς.
Αυτό που είναι ενθαρρυντικό με τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι ότι, αντίθετα με άλλες θεραπείες, όπως τη χημειοθεραπεία και τη ραδιοθεραπεία, δεν αλλοιώνονται όλα τα κύτταρα του οργανισμού, καθώς το φάρμακο "στοχεύει" μόνο στα προβληματικά μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων.
Ο δρ Μιχελάκης με την ομάδα του χρησιμοποίησαν το DCA σε ασθενείς με πολύ επιθετικό γλοιοβλάστωμα στον εγκέφαλο. Το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγήθηκε σε πέντε ασθενείς. Στις εξετάσεις έπειτα από 15 μήνες οι τέσσερις απ' αυτούς δεν είχαν αύξηση του όγκου, ενώ στους τρεις μειώθηκε ο υπάρχων όγκος.
Η περαιτέρω έρευνα στα κύτταρα των εν λόγω ασθενών έδειξε ότι το DCA βοήθησε να ομολαποιηθεί η λειτουργία των μιτοχονδρίων ώστε να καταστραφούν τα καρκινογόνα κύτταρα και μάλιστα με άλλα επιπλέον αποτελέσματα κατά των όγκων. Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες παρενέργειες στους συγκεκριμένους ασθενείς.
"Δείξαμε πως το DCA σκότωνε τα καρκινογόνα κύτταρα", είπε ο δρ Μιχελάκης. "Αλλα πιο σπουδαίο είναι πως υπάρχει πιθανότητα το φάρμακο να έχει τα ίδια αποτελέσματα στα καρκινικά βλαστοκύτταρα που αποτελούν τη μήτρα όλων των καρκινογόνων κυττάρων", συμπλήρωσε ο Ελληνοκαναδός ερευνητής.
Ωστόσο, υπάρχουν επιφυλάξεις απο την ιατρική κοινότητα, καθώς είναι πολύ νωρίς για αισιοδοξία, όπως δηλώνει ο δρ Dr. Joseph Megyesi, νευροχειρουργός και μέλος του Ιδρύματος για τον Καρκίνο του Εγκεφάλου στον Καναδά.
Ο δρ. Μιχελάκης με την ομάδα του προσπαθούν να βρουν πόρους για τα πειράματα με το DCA από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα και από δωρεές του κόσμου, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες δεν ενδιαφέρονται, σύμφωνα με τον ίδιο, για την ανάπτυξη της έρευνας προς αυτή την κατεύθυνση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου