13.5.10

Έντονη διαμαρτυρία της Ναντιας Γιαννακοπούλου στον Γιάννη Ραγκούση για τον Επικούρειο Απόλλωνα

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση, στον Υφυπουργό κ. Γεώργιο Ντόλιο και στον Γενικό Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου κ. Δημήτριο Στεφάνου για όσα συνέβησαν χτες στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα από κατοίκους της ορεινής Ηλείας. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Γιαννακοπούλου στην επικοινωνία που είχε με το σύνολο της ηγεσίας του Υπουργείου, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την κατάληψη του μνημείου και την δημοσίευση στον τύπο ανακριβών στοιχείων όπου γίνεται αναφορά στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα ως γεωγραφικό τμήμα του νομού Ηλείας. Η Βουλευτής Μεσσηνίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «επιχειρείται λάθρα η υπαγωγή μέσω ‘‘Καλλικράτη’’ του ιστορικού μνημείου, από τη Μεσσηνία στην Ηλεία….. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της έντονης διαμαρτυρίας μου, σχετικά με την ανακριβή ένδειξη στον χωροταξικό χάρτη του ‘‘Καλλικράτη’’ του Δήμου Ζαχάρως του Νομού Ηλείας, ως Δήμος Επικούρειου Απόλλωνα».

Νάντια - «Οικολογικό έγκλημα στον ποταμό Νέδα της Μεσσηνίας»

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
«Οικολογικό έγκλημα στον ποταμό Νέδα της Μεσσηνίας»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου, σοβαρές παρανομίες και ποινικά αδικήματα τεκμηριώνονται από την αιφνιδιαστική επιτόπια έφοδο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε περιοχή του Ευήνου Αιτωλοακαρνανίας όπου παρατηρείται ανεξέλεγκτη δράση εργολάβων εδώ και πολύ καιρό σε διάφορα σημεία του ποταμού.
Συγκεκριμένα, το έγκλημα των ανεξέλεγκτων και υπερβολικών αμμοληψιών από κοίτες ποταμών συνεχίζεται σε πολλά ποτάμια της ελληνικής επικράτειας, μεταξύ των οποίων και η Νέδα στο νομό Μεσσηνίας, με την ανοχή των τοπικών και εθνικών αρχών, με αποτέλεσμα τις αλόγιστες επεμβάσεις των εργολάβων στις κοίτες των ποταμών με τραγικές περιβαλλοντικές συνέπειες. Το νομικό καθεστώς ελέγχου για δραστηριότητες αμμο-χαλικοληψιών είναι ελλιπές, ενώ ελλιπής είναι και η στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών που θα έπρεπε να το εφαρμόζουν. Παράλληλα, η διενέργεια αιφνιδιαστικών ελέγχων από κλιμάκια επιθεωρητών και σε άλλα ποτάμια θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του οικοσυστήματος.
Κατόπιν αυτών ερωτάται η αρμόδια Υπουργός,
1. Τι μέτρα προτίθενται να λάβει η Κυβέρνηση για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος και ειδικότερα για την προστασία του ποταμού Νέδα στο νομό Μεσσηνίας;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου