Επιχειρηματίας σε μία μέρα θα μπορεί να γίνει κάποιος και στη χώρα μας, καθώς από αύριο ξεκινά η λειτουργία των Υπηρεσιών Μιας Στάσης.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοϊδης και σύμφωνα με αυτές απλοποιούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ίδρυση Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε. και Ε.Ε.Οι Ανώνυμες Εταιρίες και οι Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης θα απευθύνονται στους συμβολαιογράφους και οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρίες στα Επιμελητήρια και τα ΚΕΠ προκειμένου να ξεκινούν τη δραστηριότητά τους.
Με τις Υπηρεσίες αυτές και την εφαρμογή του Γενικού Εμπορίου Μητρώου (ΓΕΜΗ), μιας μεγάλης βάσης ηλεκτρονικών δεδομένων η ίδρυση, για παράδειγμα, μιας ΕΠΕ θα γίνεται σε ένα μόνο σημείο αντί για οκτώ, με μία διαδικασία αντί για 11 και σε μία μέρα αντί για 38. Για τις ΟΕ και ΕΕ χρειάζονταν εννέα διαφορετικές συναλλαγές ή διαδικασίες και για τις ΑΕ 11. Τώρα όσοι θέλουν να ανοίξουν εταιρία σε μία από τις προαναφερόμενες μορφές θα θέλουν μόλις μία μέρα. Η δε, διαδικασία είτε στο συμβολαιογράφο, είτε στα επιμελητήρια και τα ΚΕΠ θα κρατά το πολύ μία ώρα.
Μείωση έρχεται και στο κόστος ίδρυσης μιας επιχείρησης. Για παράδειγμα για σύσταση ΕΠΕ με κεφάλαιο 4.500 ευρώ στο ΕΒΕΑ υπάρχει κόστος που είναι σήμερα στα 786 ευρώ. Μετά τη λειτουργία της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, αυτό μειώνεται κατά 235 ευρώ (ήτοι 33% λιγότερο κόστος).
Εξάλλου, μέσα από την ηλεκτρονική διασύνδεση των Υπηρεσιών με το ΓΕΜΗ, για πρώτη φορά όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν έναν μοναδικό αριθμό μητρώου - τον αριθμό ΓΕΜΗ- που θα αποτελεί την ταυτότητά τους και θα τις ακολουθεί σε όλο τον κύκλο της ζωής τους.
Μοναδική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι οι ιδρυτές της εταιρίας να μην έχουν εκκρεμότητες με το ελληνικό δημόσιο π.χ. φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης ουσιαστικά θα "τρέχουν" εκείνες για λογαριασμό του επιχειρηματία προκειμένου να συλλέξουν τα δικαιολογητικά.
Για παράδειγμα, για τη σύσταση μια ΟΕ, μέχρι και σήμερα γίνονταν υποχρεωτικά τα ακόλουθα βήματα:
I. Προέγκριση επωνυμίας στο Επιμελητήριο
II. Θεώρηση Καταστατικού στο Επιμελητήριο
III. Πληρωμή Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου στη ΔΟΥ
IV. Πληρωμή Παράβολου στο Ταμείο Νομικών
V. Πληρωμή Παράβολου στο Ταμείο Πρόνοιας
VI. Αίτηση δημοσίευσης καταστατικού στο Πρωτοδικείο
VII. Ασφάλιση εταίρων στον ΟΑΕΕ
VIII. Λήψη ΑΦΜ και έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
IX. Εγγραφή επιχείρησης στο Επιμελητήριο
Αντίστοιχα, για τη σύσταση μιας ΕΠΕ, απαιτούνταν:
I. Προέγκριση επωνυμίας στο Επιμελητήριο
II. Γραμμάτιο Προείσπραξης στο Δικηγορικό Σύλλογο (με κεφάλαιο άνω των 30.000 ευρώ)
III. Υπογραφή Καταστατικού σε Συμβολαιογράφο
IV. Θεώρηση Καταστατικού στο Επιμελητήριο
V. Πληρωμή Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου στη ΔΟΥ
VI. Πληρωμή Παράβολου στο Ταμείο Νομικών
VII. Αίτηση δημοσίευσης καταστατικού στο Πρωτοδικείο
VIII. Δημοσίευση καταστατικού στο ΦΕΚ
IX. Ασφάλιση εταίρων στον ΟΑΕΕ
X. Λήψη ΑΦΜ και έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
XI. Εγγραφή επιχείρησης στο Επιμελητήριο
Χρήστος Κολώνας ΗΜΕΡΗΣΙΑ