1.8.11

Ερώτηση Νάντιας για ευρυζωνικότητα διαδικτύου στις αγροτικές περιοχές

Ερώτηση προς α) τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
β) τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Υλοποίηση Μέτρου για την Ευρυζωνικότητα Διαδικτύου στις αγροτικές περιοχές»
Στα αγροτικά τμήματα των περιοχών που καλύπτονται από το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η Μεσσηνία, παρατηρείται έλλειψη μικρών υποδομών που οδηγούν αφενός σε απαξίωση της γεωργικής γης, και αφετέρου σε υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του, την αποδυνάμωση του τοπικού αγροτικού εισοδήματος, και τη σταδιακή μείωση ροής επισκεπτών στις περιοχές αυτές.
Οι ανωτέρω συνθήκες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα τόσο στις συνθήκες εργασίας του αγροτικού πληθυσμού όσο και στην ποιότητα ζωής του τοπικού πληθυσμού γενικότερα. Επιπλέον, οι παραπάνω περιοχές στερούνται υποδομών και υπηρεσιών στον τομέα της κοινωνικής εξυπηρέτησης, επιμόρφωσης και πολιτισμού, με αποτέλεσμα το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων τους.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013 προβλέπονται μεταξύ άλλων για την Ελλάδα πόροι μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάπτυξη του Ευρυζωνικού Διαδικτύου στις αγροτικές περιοχές, δεδομένου ότι στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας υπάρχει σημαντική έλλειψη ευρυζωνικών υποδομών και παροχής υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται πόροι για την ανάπτυξη του Ευρυζωνικού Διαδικτύου στις αγροτικές περιοχές και κυρίως στις περιοχές παρέμβασης του Άξονα 3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2008, η εγχώρια πληθυσμιακή ευρυζωνική κάλυψη προσεγγίζει, χωρίς να υπερβαίνει, τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στο σύνολο των 25 κρατών – μελών, η Ελλάδα κατέχει την 19η θέση με ποσοστό 85% σε σχέση με την συνολική πληθυσμιακή ευρυζωνική κάλυψη και μόλις την 22η θέση με ποσοστό 50% σε σχέση με την πληθυσμιακή ευρυζωνική κάλυψη στις αγροτικές και νησιωτικές περιοχές. Η χαμηλή αυτή θέση της Ελλάδας, οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στη διαφορετικότητα και στο δύσβατο των ελληνικών αγροτικών περιοχών.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Ιούνιο του 2010 έχει προχωρήσει σε μελέτη για τη συλλογή και ανάλυση στοιχείων για την υποστήριξη της διαδικασίας ωρίμανσης και σχεδιασμού του έργου «Δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων και υποδομών σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές» (περιοχές ΟΠΑΑΧ). Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει αναλάβει την υλοποίηση της δράσης «Ανάπτυξη Υποδομών Ευρυζωνικής Πρόσβασης σε Αγροτικές και Νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας», στις περιοχές ΟΠΑΑΧ στα πλαίσια της συνολικής υλοποίησης της «Digital Agenda».
Ο προϋπολογισμός του Μέτρου 3.2.1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013, στα πλαίσια του οποίου θα υλοποιηθεί η παραπάνω δράση, ανέρχεται σε 50.028.571 ευρώ.
Επειδή η αγροτική ανάπτυξη εξαρτάται από την άρση της απομόνωσης, την πρόσβαση σε δίκτυα πληροφοριών, στην προώθηση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών,
Ερωτάται ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
1. Πότε προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου;
2. Τι προϋπολογισμός απαιτείται για την κάλυψη των παραπάνω περιοχών;
3. Προτίθεται η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακής Σύγκλισης να συμμετάσχει στην ενίσχυση του προϋπολογισμού εφόσον αναπτύσσεται η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη συνολικά της περιφέρειας;
4. Προτίθεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει επιπλέον δράσεις για την επιμόρφωση και ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, σχετικά με την αξιοποίηση του Ευρυζωνικού Διαδικτύου στην ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας του αγροτικού κόσμου;

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου