3.8.11

Μπεγλίτης σε Νάντια: «Θα ρυθμιστεί σύντομα και οριστικά το θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης των Εθελοντών Μακράς Θητείας του Ν. 1513/1985»

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης προανήγγειλε εμμέσως, πλην σαφώς, τη βαθμολογική εξέλιξη των 18.000 εθελοντών μακράς θητείας μέχρι τον βαθμό του υπολοχαγού, απαντώντας σε σχετική αναφορά της κας Νάντιας Ι. Γιαννακοπούλου στη Βουλή.
Στην απάντησή του, στην υπ’ αριθμόν 6895/11-7-11 αναφορά που κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ξεκάθαρα πως «προκειμένου να ρυθμίσουμε οριστικά και το θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης των Ε.Μ.Θ., σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στις αλλαγές εκείνες που θα συντελέσουν στην ανύψωση του ηθικού τους, θα αποκαταστήσουν το αίσθημα αδικίας σε σχέση με άλλους υπαξιωματικούς μη παραγωγικών σχολών που έχουν διαφορετική εξέλιξη και θα αποτελέσουν κίνητρο παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις».
Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας που προσελήφθησαν με τον Ν. 1513/1985 στις Ένοπλες Δυνάμεις, αν και αποτελούν μεγάλο τμήμα του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, για χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (συνταξιοδοτικά - εξέλιξης) που παραμένουν ανεπίλυτα, χωρίς μέχρι σήμερα να είχε διαφανεί να υπάρχει βούληση επίλυσής των.
Διαχρονικά, η Πολιτεία στάθηκε μάλλον αρνητική στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι Εθελοντές Μακράς Θητείας, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να διατηρείται η άνιση μεταχείριση προσωπικού που έχει κοινά χαρακτηριστικά και προέλευση.
Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας σήμερα υπηρετούν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών συντάξιμης υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του ανθυπασπιστή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βαθμολογική εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας, συγκρινόμενη με την εξέλιξη των άλλων κατηγοριών υπαξιωματικών μη παραγωγικών σχολών, υστερεί ακόμη σημαντικά έναντι άλλων εθελοντών, καθώς:
α) οι εθελοντές και εθελόντριες που προσελήφθησαν με τις διατάξεις του Ν. 705/77 εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και
β) οι εθελοντές και εθελόντριες που προσελήφθησαν με τις διατάξεις του Ν.Δ. 445/74, μετά τη μονιμοποίησή τους, εντάσσονται στην επετηρίδα μονίμων υπαξιωματικών μετά τους υπηρετούντες και εξελίσσονται όπως οι ομοιόβαθμοί τους, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη, επίσης.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, προχώρησε ήδη σε μια σειρά αποφάσεων που ορίζουν τις λεπτομέρειες που ρυθμίζουν αποτελεσματικά τα χρονίζοντα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η εν λόγω κατηγορία στρατιωτικού προσωπικού. Μετά την παραπάνω απάντηση, διαφαίνεται η σαφής πρόθεση του Υπουργείου να ρυθμιστεί οριστικά και το θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης των Εθελοντών Μακράς Θητείας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου