1.8.11

Το ΥπΑΑΤ παραδέχεται ότι τρίτες χώρες οικειοποιούνται ελληνικά ονόματα προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και ζητά από τις ΕΑΣ να προσφύγουν νομικά εναντίον τους

Το θέμα που είχε αναδείξει ο ΑγροΤύπος για τη χρήση της ελληνικής ονομασίας «kalamata» σε βρώσιμες ελιές της Τουρκίας συζητήθηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. Απαντώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ιωάννης Δριβελέγκας παραδέχτηκε ότι η Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε ποιοτικά προϊόντα δικά μας, σφετερίζονται την ονομασία προέλευσης. Όμως υποστήριξε ότι η χώρα μας αδυνατεί να κάνει κάτι και πρέπει να προσφύγει νομικά η ίδια η ΕΑΣ Μεσσηνίας.
Πάντως αποκάλυψε ότι πρόβλημα στη γειτονική χώρα αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι ελιές Καλαμάτας αλλά και η φέτα, η μαστίχα Χίου, ο κρόκος, δηλαδή όλα τα ποιοτικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης της χώρας.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου ο υφυπουργός υποσχέθηκε «πακέτο» 40 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που θα χορηγηθεί με στόχο την προβολή και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων.
Όσον αφορά τη χρήση της ελληνικής ονομασίας «kalamata», ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι η Τουρκία αν και έχει δεσμευτεί με τη διαδικασία σύνδεσης που έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με την Οδηγία 1/95 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ονομασία προέλευσης - για τα ΠΟΠ, δηλαδή - και για τις γεωγραφικές ενδείξεις παρόλα αυτά κωλυσιεργεί και αποφεύγει συστηματικά να συζητήσει το θέμα. «Δυστυχώς, είναι ακόμη στη φάση της εναρμόνισης. Παρότι είναι υποχρεωμένη να βάλει και στην εθνική της νομοθεσία αυτό το θέμα, δεν το έχει πράξει», ανέφερε.
Μετά από πιέσεις της χώρας μας η Τουρκία δέχτηκε και ορίσθηκε μεικτή επιτροπή για να συζητήσει αυτά τα θέματα. «Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία και νομίζω ότι θα πιέσουμε ακόμη περισσότερο τα πράγματα μέσω της νομικής οδού, για να βρεθεί λύση», δήλωσε.
«Δεν μπορεί η χώρα μας να προσφύγει νομικά στην Τουρκία ή σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Στην Ένωση Μεσσηνίας, ως άμεσα ενδιαφερόμενη, παρέχουμε όλες τις νομικές υπηρεσίες και του Υπουργείου Εξωτερικών και του δικού μας Υπουργείου και με τα χρήματα που χρειάζονται, για να κάνουν αυτή τη διαδικασία. Πρέπει, όμως, να το κάνει η Ένωση Μεσσηνίας», υποστήριξε ο υφυπουργός.
Και πρόσθεσε «πρέπει σε συνεργασία με εμάς και το Υπουργείο Εξωτερικών να κάνουμε την προσφυγή σε ό,τι αφορά το νομικό μέρος. Σε ό,τι αφορά –επαναλαμβάνω - το τι κάνει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το έχει βάλει συνέχεια, όπως σας είπα, στις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη, για να ενταχθεί, να ταυτιστεί και να εναρμονίσει το δίκαιό της με το ευρωπαϊκό, όπου εκεί αναφέρεται σαφώς η προστασία των Π.Ο.Π. και των γεωγραφικών ενδείξεων».
Στην τελευταία συνάντηση που υπήρξε μεταξύ των δύο χωρών, οι Τούρκοι ζήτησαν να απευθυνθεί η ελληνική πλευρά στο Τουρκικό Ινστιτούτο και μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας να ζητήσει την κατοχύρωση του ονόματος στην Τουρκία. «Έχουμε πει στην Ένωση να πάει στο Turkish Patent Institute. Έχουμε ζητήσει από της ΕΑΣ Μεσσηνίας να κάνει και αυτό το βήμα», πρόσθεσε ο υφυπουργός αν και παραδέχτηκε ότι δεν ελπίζει ότι έτσι θα λυθεί το θέμα.
Παράλληλα ο υφυπουργός εξήγγειλε συμφωνία με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για «πακέτο» 40 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που θα χορηγηθεί με στόχο την προβολή και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων. «Κύριο μέλημά μας είναι να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα, διότι πιστεύουμε ότι αυτός ο τομέας έχει μέλλον για την ανάπτυξη της χώρας. Καλώ και διαμέσου της Βουλής να αναπτυχθούν σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Ήδη έχουμε τέτοιες προσφορές στον αγροτοδιατροφικό τομέα, διότι είναι ο τομέας, ο οποίος θα δώσει μεγάλη ανάσα στην εθνική οικονομία», τόνισε ο υφυπουργός.
Στην ομιλία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και πρόσθεσε: «Δεν αντέχουμε άλλο μετά τη φέτα, το λάδι, τις ελιές, όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που θα έχουν προστασία ονομασίας προέλευσης, να έχουν αυτήν την τύχη». Και συνέχισε:
«Εδώ παίζονται τεράστια οικονομικά οφέλη γύρω από τα ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας - θα το αναφέρω αυτό - τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην Αμερική, στην Ιταλία, στην Κίνα.
Ενώ υπάρχουν τεράστια οικονομικά οφέλη προς αυτές τις χώρες, υπάρχουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στους Έλληνες παραγωγούς ειδικά των προϊόντων με ονομασία προέλευσης και προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης. Και επειδή αυτό συνιστά μια τεράστια απάτη σε βάρος και της χώρας, αλλά πρωτίστως των Ελλήνων παραγωγών, θα έπρεπε αυτό να είχε συζητηθεί, αν θέλετε, και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Δυστυχώς, όταν αυτό ζητήθηκε δεν θέλησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου να το εντάξει στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση ή τέλος πάντων, να το δρομολογήσει.
Θα πρέπει, λοιπόν, από δω και πέρα η πλευρά της πολιτείας να μην έχει μόνο μια αμυντική πολιτική. Θα πρέπει να έχει μια επιθετική πολιτική και αυτό σημαίνει πως η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να αντιλαμβάνεται πως τα δικαστήρια αποφάνθηκαν υπέρ της προστασίας των ΠΟΠ, που είναι ένας ισχυρός μηχανισμός για την επιθετική πολιτική και εντός, αλλά κυρίως εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, οι εμπορικοί ακόλουθοι των ελληνικών πρεσβειών πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ασκούν όλα τα μέσα για την προστασία των ελληνικών προϊόντων.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προστατέψει τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε μία τεράστια οικονομική κρίση».
Πηγη: Agrotypos

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου