Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας κα. Νάντια Γιαννακοπούλου κατέθεσε ως αναφορά στη Βουλή προς α) τους Υπουργούς Εσωτερικών, β) Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και γ) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τα ομόφωνα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εξόρυξη λιγνίτη στη Φαλάνθη και το Χωματερό.
Τα Δημοτικά Συμβούλια των παραπάνω Δήμων και το σύνολο των πολιτών εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι στην προοπτική δημιουργίας λιγνιτωρυχείου στις παραπάνω περιοχές, παρά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, και την οποία άλλωστε σκοπεύουν να προσβάλουν.Τα παραπάνω ψηφίσματα αναδεικνύουν τις εντονότατες αντιδράσεις των πολιτών, καθώς η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής και συγκεκριμένα με τις τουριστικές και αγροτικές δραστηριότητες που καταλαμβάνουν πρωτεύοντα ρόλο στις επιχειρηματικές δράσεις της περιοχής.
Συγκεκριμένα, η κα. Γιαννακοπούλου με ιδιαίτερο έγγραφό της επισημαίνει στους Υπουργούς και προτάσσει το γεγονός ότι η δημιουργία ανοιχτών ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη τουριστική φυσιογνωμία της περιοχής, στην οποία άλλωστε βασίζεται και μεγάλο μέρος του εισοδήματος των κατοίκων της. Χαρακτηριστικά, η ευρύτερη περιοχή της Κορώνης, του Πεταλιδίου, της Μεσσήνης κ.α. από όπου και θα διέρχονται τα φορτία λιγνίτη είναι τουριστικά αναπτυσσόμενες περιοχές, τη στιγμή που η πρότερη εμπειρία μας από επιχειρηματικές δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη σε άλλα σημεία της χώρας καθιστά σαφές το συμπέρασμα ότι λιγνιτωρυχεία και τουριστική ανάπτυξη δεν συμβαδίζουν. Συνεπώς, η έναρξη δραστηριοτήτων εξόρυξης λιγνίτη θα ακύρωνε αυτόματα τις ήδη υπάρχουσες τουριστικές υποδομές, αλλά και τις μελλοντικές.
Αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ως άνω αναφερόμενου έργου, οφείλεται αναμφισβήτητα να μελετηθεί εκ νέου η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και με τη συμμετοχή όλων των φορέων να παρουσιαστεί μια συνολική εικόνα που θα εντάσσει τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους κοντινούς οικισμούς.