14.11.12

Το Συμβούλιο Επικρατείας κόβει την ψήφο στους μετανάστες

Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, επί το αυστηρότερον, σηματοδοτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κόψει διατάξεις που αφορούν την απόκτηση ιθαγένειας αλλά και το δικαίωμα ψήφου των αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές και οι δύο επίμαχες διατάξεις που αφορούν την ιθαγενοποίηση αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας αλλά και το δικαίωμα των αλλοδαπών να συμμετέχουν ως υποψήφιοι ή ως ψηφοφόροι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.
Ας σημειωθεί ότι 266.250 αλλοδαποί απέκτησαν δικαίωμα ψήφου βάσει του νόμου Ραγκούση. Η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από προσφυγή Ελληνα πολίτη, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι δύο διατάξεις του νόμου.
Οι δικαστικοί λειτουργοί αποφάνθηκαν ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται με βάση το Σύνταγμα μόνο στους Ελληνες πολίτες. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να επεκταθεί σε αλλοδαπούς ούτε για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης παρά μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας χαρακτήρισε ουσιαστικά ανίσχυρες τις επίμαχες διατάξεις του νόμου Ραγκούση 3838/2010 με βάση τις οποίες αλλοδαποί που πληρούσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούσαν να εκλέγουν και να εκλέγονται σε θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικών διαμερισμάτων και τοπικών συμβούλων, όπως συνέβη στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επί κυβέρνησης Παπανδρέου.
Τι ίσχυε με τον νόμο Ραγκούση για την απόκτηση ιθαγένειας:
1.Πενταετής διαμονή των αλλοδαπών γονέων στην Ελλάδα πριν τη γέννηση του τέκνου
2. Επτά χρόνια νόμιμης παραμονής για την πολιτογράφηση ενήλικων μεταναστών
Ποιές αλλαγές προτείνονται:
1. Οκτώ χρόνια διαμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα πριν από τη γέννηση του τέκνου τους στην Ελλάδα
2. Δέκα χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα μας για να αποκτήσουν την ιθαγένεια

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου