28.12.12

70.000 καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας έως χθές !

ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ....ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΧΤΕΣ !!!
Ξεπερνούν τις 70.000 οι φορολογούμενοι οι οποίοι μέχρι χθες είχαν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.
 

Στα χρόνια του Μνημονίου, η κατάθεση πινακίδων συνιστά ετήσια «συνήθεια» στις εφορίες, με ατελείωτες ουρές και ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που προτιμούν να τραβήξουν χειρόφρενο "διαρκείας" παρά να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια, σε ακινησία έμπαιναν τα «δεύτερα» αυτοκίνητα της οικογένειας, συνήθως μεγάλου κυβισμού.

Μετά από τρία χρόνια διαρκούς συρρίκνωσης των εισοδημάτων και με τους ανέργους να ξεπερνούν τα 1,3 εκατομμύρια πολιτών, σε ακινησία μπαίνει και το ένα και μοναδικό αυτοκίνητο της οικογένειας, ακόμα και αν είναι μικρού κυβισμού ή νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με μικρά σχετικά τέλη κυκλοφορίας.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα οποία παρέθεσε προ ολίγων ημερών στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με αυτά, την τριετία 2009-2011, 491.875 φορολογούμενοι προτίμησαν να αποχωριστούν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους παρά να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.
Μεταξύ αυτών και εκατοντάδες έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οι οποίοι μετά την κάθετη πτώση των πωλήσεων, καταθέτουν πινακίδες επίσης για να απαλλαγούν από τα τέλη.

Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις πινακίδες τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτούνται:

1. Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου
2. Πινακίδες
3. Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
4. Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.
5. Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο (ευτυχώς δεν ελέγχεται).
6. Την ταυτότητά του ή σχετική εξουσιοδότηση αν ο ίδιος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Για να επαναφέρουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δύο εναλλακτικές επιλογές: αν η επανακυκλοφορία του αυτοκινήτου γίνεται στη διάρκεια του έτους, για το οποίο έχουν κατατεθεί οι πινακίδες, απαιτείται η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, αν γίνει το επόμενο έτος, καταβάλλονται τα τέλη της χρονιάς αλλά και 30 ευρώ για την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας.

Η προθεσμία κατάθεσης πινακίδων εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, όπως άλλωστε και για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Παράταση για τα τέλη -η οποία αγγίζει και τις πινακίδες- δεν αποκλείεται να δοθεί αν και συνήθως γίνεται στις 31 Δεκεμβρίου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου