27.12.12

Νέο ελπιδοφόρο φάρμακο κατατροπώνει τον καρκίνο!

Κοντά σε ένα σπουδαίο επίτευγμα βρίσκονται τρεις φαρμακευτικές εταιρίες του εξωτερικού, που είναι έτοιμες να δοκιμάσουν μια νέα γενιά φαρμάκων, δραστικών κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη, του στήθους, του ήπατος.

Οι ερευνητές εργάζονται αδιάκοπα, για να αναπτύξουν ένα φάρμακο, που θα είναι ικανό να αποκαθιστά έναν μηχανισμό που εξαναγκάζει τα κατεστραμμένα κύτταρα να αυτοκαταστραφούν.

Στο κέντρο των θεραπειών αυτών βρίσκονται ασθενείς, όπως ο Τζο Μπελίνο, ο οποίος πριν από επτά χρόνια διαγνώστηκε με λιποσάρκωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Παρόλο που φάρμακα για την αντιμετώπιση του λιποσαρκώματος δεν υπάρχει επέλεξαν να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο φάρμακο στον Μπελίνο, καθώς οι καρκίνοι σχεδόν πάντα παρουσιάζουν το ίδιο γενετικό πρόγραμμα: την εμπλοκή δύο βασικών πρωτεϊνών.

Αν «πετύχει» θα το δοκιμάσουν και σε ασθενείς με άλλα είδη καρκίνων.

Το πρόβλημα και η προσπάθεια αντιμετώπισης

Η γενετική αλλοίωση που ελπίζουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες τους απασχολεί εδώ και δεκαετίες. Τα υγιή κύτταρα διαθέτουν ένα φυσικό μηχανισμό που τα εξαναγκάζει να αυτοκαταστραφούν σε περίπτωση που το DNA τους έχει καταστραφεί. Μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η p 53, είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού.
Αλλά τα καρκινικά κύτταρα καταφέρνουν να την απενεργοποιήσουν είτε άμεσα μέσω μιας μετάλλαξης, είτε έμμεσα μέσω της ένωσης της με άλλη πρωτεΐνη, που μπλοκάρει την λειτουργία της.

Η  πρωτεΐνη MDM2 και η σωτήρια χημική ένωση

Οι φαρμακευτικές εταιρίες άρχισαν να αναζητούν την ουσία που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ξανά αυτή την πρωτεΐνη. Αρχικά επέλεξαν γενετικές θεραπείες, αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα.
Στην συνέχεια άρχισαν να μελετούν μορφές καρκίνου που αχρήστευαν την p53 μέσω μιας άλλης πρωτεΐνης, της MDM2, καθώς και ένα μόριο που θα παρεμβαλλόταν  μεταξύ των δύο πρωτεϊνών. Το μόριο το ονόμασαν Nutlin, όμως δεν λειτούργησε ως φάρμακο, γιατί δεν μπορούσε να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Πριν λίγα χρόνια εντοπίστηκε μια πολλά υποσχόμενη χημική ένωση, η οποία δοκιμάστηκε σε ποντίκια. Οι όγκοι που είχαν εξαφανίστηκαν!!!

Μετά από πολυετείς έρευνες οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την δόση, που είναι κατάλληλη για τους ανθρώπους. Αν τα αποτελέσματα είναι το ίδιο θετικά και στα πειράματα που πραγματοποιούνται τότε μπορούμε να μιλάμε για το σωτήριο φάρμακο.Star.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου