28.12.12

Ευρωπαίοι πολίτες !

Στις Βρυξέλλες θα ταξιδέψει η δεκατριάχρονη μαθήτρια του Γυμνασίου Γυθείου  Αγγελική Μανδραπύλια «νικήτρια» του διαγωνισμού συγγραφής άρθρων που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ανατολικής Μάνης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας (ΕΕΤΔ).Είναι η δεύτερη χρονιά που ο Δήμος Ανατολικής Μάνης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετέχει στο πρόγραμμα κινητοποιώντας και παράλληλα ευαισθητοποιώντας την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία και ανταποκρίνεται ένθερμα. Παράλληλα, η όλη προσπάθεια υποστηρίχθηκε από την εξαιρετική συνεργασία της Διευθύντριας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας, κ. Χριστοπούλου.

Το θέμα που κλήθηκαν να διαπραγματευτούν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ήταν «τα ανθρώπινα δικαιώματα εδραιώνουν περισσότερο ενσωματωμένες κοινότητες» (human rights make for more inclusive communities).Το άρθρο της 13χρονης μαθήτριας είχε ως θέμα «Ο άνθρωπος ο κυριότερος εχθρός του ανθρώπου». Επιβλέπουσα καθηγήτρια της μαθήτριας ήταν η εκπαιδευτικός Παναγιωτακοπούλου Αθανασία και η διαδικασία υποστηρίχτηκε από το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής και Διαφάνειας του Δήμου και την υπάλληλο του κ. Καραμπάση Ελένη.Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Δήμου Ανατολικής Μάνης για την σύσταση επιτροπής αξιολόγησης των άρθρων των μαθητών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ήταν το στέλεχος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ελένη Καλλινίκου και το στέλεχος του Γραφείου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες κ. Δημήτριος Φατούρος.Η συνεργασία του Δήμου Ανατολικής Μάνης με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και το Γραφείο Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες ήταν εξαιρετική καθ’ όλη την διάρκεια υλοποίησης των δράσεων. Στις ευχαριστήριες, δε, επιστολές τους προς τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο αφού τον συγχαίρουν ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία του Δήμου να συμμετάσχει στις συγκεκριμένες δράσεις η κα Καλλινίκου τονίζει μεταξύ άλλων ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών δράττεται της ευκαιρίας να αποδώσει εύσημα για την πρωτότυπη πρωτοβουλία της διοργάνωσης μαθητικού διαγωνισμού για δεύτερη συνεχή χρονιά η οποία έδωσε την ευκαιρία στους εφήβους της περιοχής να ασχοληθούν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Στους μαθητές αξίζει ένα μεγάλο μπράβο», ενώ ο κ. Φατούρος τονίζει ότι « ο διαγωνισμός αποτέλεσε ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα τα άρθρα ήταν καλογραμμένα, η επιλογή των καλυτέρων ήταν πολύ δύσκολη γιατί τα άρθρα εξέφρασαν τις ειλικρινείς αγωνίες των παιδιών σε μια περίοδο που τα ανθρώπινα δικαιώματα κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν επίσης οι μαθητές με ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα :

Ø  Δακορώνιας Ιωάννης  «σε ποια αποτελέσματα οδηγούν η παραβίαση και σε ποια η αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Ø  Σωτήραλη Βαρβάρα – Σοφία: «αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»

Ø  Χατζάρα Βασιλική «ο ρόλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κοινωνία»

Ø  Χριστοδουλάκος Γεώργιος «Η αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως διαχρονική ανάγκη της ανθρωπότητας»

Ø  Μιχελάκος Αντώνιος «η ικανότητα διασφάλισης των δικαιωμάτων του παιδιού πνέει τα λοίσθια ακόμα και στις ενσωματωμένες κοινωνίες»

Ø  Σπανός Μιχάλης- Παναγιώτης «όλοι έχουν δικαίωμα στην διαφορετικότητα»

Ø  Καγιούλη Στυλιανή «τα ανθρώπινα δικαιώματα»Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας (ΕΕΤΔ), αποτελεί μια ετήσια ευρωπαϊκή εκδήλωση που θεσμοθετήθηκε το 2007 με την πρωτοβουλία του Κογκρέσου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τοπικής και Περιφερειακής Δημοκρατίας (CDLR), δύο οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα Κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οργανώνουν δημόσιες εκδηλώσεις που προάγουν την δημοκρατική συμμετοχή σε τοπικό επίπεδο και έχει κινητοποιήσει και ευαισθητοποιήσει εκατομμύρια πολιτών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.  

Η Ελλάδα έχει κατορθώσει να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που προωθούν τον θεσμό με μεγάλη θέρμη και αποτελεσματικότητα.

Και για το Δήμο Ανατολικής Μάνης η συμμετοχή των μαθητών σε αυτή την τόσο σημαντική δημοκρατική εκδήλωση αποτελεί ένα στοίχημα που έχει κερδίσει, αυτά τα δύο χρόνια, προς όφελος κυρίως των νέων που αποτελούν το αύριο της Ε.Ε. 

ΜΑΝΔΡΑΠΥΛΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ.pdf

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου