29.12.12

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι εξελίξεις στην Αθήνα

Στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, την εμπλοκή του ονόματος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις αναφέρονται με εκτενή ρεπορτάζ τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ. Με τίτλο «η λίστα των φοροφυγάδων τροποποιήθηκε για να κρυφτούν ονόματα» το πρακτορείο Reuters δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ από τις τελευταίες εξελίξεις στην Αθήνα. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την έρευνα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου μετά την διερεύνηση των οικονομικών εισαγγελέων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν σβηστεί ονόματα συγγενών του από «τη λίστα με τους πιθανούς φοροφυγάδες την οποία χειρίστηκε όσο ήταν υπουργός». «Η λίστα άλλαξε από ελληνικά χέρια» είπε ανώνυμη δικαστική πηγή στο Reuters.

Associated Press
«Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών εν μέσω σκανδάλου» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του Associated Press, που σημειώνει ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνείται τις κατηγορίες. «Ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο επίκεντρο ενός κλιμακούμενου πολιτικού σκανδάλου αφού τρεις από τους συγγενείς του φέρονται να λείπουν από τη λίστα των Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες που οι αρχές χρησιμοποιούν προκειμένου να ερευνήσουν πιθανή φοροδιαφυγή» γράφει, μεταξύ άλλων, το πρακτορείο ειδήσεων. Το Associated Press αναφέρει με λεπτομέρειες την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει, τη διαγραφή του πρώην υπουργού από το ΠΑΣΟΚ και τη δήλωση διάψευσης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί εμπλοκής του στην υπόθεση.
 Βloomberg«Ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών αρνείται την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το Bloomberg που αναφέρει ότι οι χειρισμοί Παπακωνσταντίνου συγκέντρωσαν την έντονη κριτική τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα θυμίζει και την σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για την δημοσιοποίηση της λίστας.

Washington Post Και η Washington Post δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ από την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ και φιλοξενεί αποσπάσματα της ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διέγραψε τον πρώην υπουργό.

GuardianΗ βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει τις τελευταίες πληροφορίες στην λεπτό προς λεπτό μετάδοση της για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα τονίζει ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνείται κατηγορηματικά ότι άλλαξε την λίστα Λαγκάρντ και γι’ αυτό οι δικαστικές αρχές είναι προσεκτικές. «Στο διαπεραστικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, όπου οι εκκλήσεις για δικαιοσύνη δυναμώνουν μεταξύ του πληθυσμού που κατηγορεί σχεδόν αποκλειστικά για το οικονομικό χάος της χώρας τα λάθη των πολιτικών, οι κατήγοροι είναι επίσης προσεκτικοί απέναντι σε ένα κυνήγι μαγισσών, στο οποίο ο Παπακωνσταντίνου που έχει αρνηθεί αυστηρά οποιαδήποτε αναφορά ότι αλλοίωσε τη λίστα, θα είναι ένα εύκολο θύμα» μεταδίδει η ανταποκρίτρια.

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων γράφει ότι πρώην υπουργός βρίσκεται εν μέσω φορο-σκανδάλου και σημειώνει ότι «το ελληνικό σκάνδαλο φοροδιαφυγής έλαβε μία νέα τροπή την Παρασκευή με την αποκάλυψη ότι ένας πρώην υπουργός φέρεται να έσβησε ονόματα από την λίστα με τους φερόμενους φοροφυγάδες». Την είδηση αναδημοσιεύει και το γαλλικό France24.  Real.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου