1.2.13

ΚΟΡΩΝΗ - Αποτίμηση ζημιών στο Κάστρο από Τζαβάρα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας επισκέφτηκε την Κορώνη, την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2013 τηρώντας τη δέσμευση του, ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών με το Δήμαρχο Πύλου –Νέστορος στην Αθήνα.

Στην ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα της Κορώνης, ο κ. Τζαβάρας μαζί με κλιμάκιο επιστημονικών συνεργατών του Υπουργείου και παρουσία των προϊσταμένων των υπευθύνων υπηρεσιών συζήτησαν διεξοδικά όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της μακροχρόνιας διάβρωσης που υφίσταται το Κάστρο της Κορώνης. 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κώστας Τζαβάρας, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο Βουλευτής κ. Θανάσης Πετράκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, η Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κ. Αγελική Σίμωσι, η Προϊσταμένη της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ευαγγελία Μηλίτση, ο κ. Μίλτος Χρυσομάλλης, τοπικοί παράγοντες και μηχανικοί των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, του Υπουργείου και των Εφορειών.

Ύστερα από εκτενή συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου των συχνών κατολισθήσεων στους αναλημματικούς τοίχους των προμαχώνων στις πλευρές που βρέχονται από τη θάλασσα, ζητήθηκε από τον Υπουργό να προταθούν  από τις αρμόδιες υπηρεσίες άμεσες και βιώσιμες λύσεις. Τονίζοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα συνολικά, λόγω της ιδιαιτερότητας του μνημείου και της μεγάλης πολιτιστικής του αξίας, οι Εφορείες Εναλίων και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα ετοιμάσουν μελέτες, οι οποίες θα αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Όπως τόνισε ο κ. Τζαβάρας οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι σύντομες και για το λόγο αυτό συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του την ερχόμενη Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013. Στη συνάντηση αυτή θα τεθούν επί χάρτου, με τις εκθέσεις τις οποίες θα προσκομίσουν οι Εφορείες,  οι λύσεις οι οποίες θα κριθούν καταλληλότερες ώστε να αποφευχθεί αρχικά ο κίνδυνος μεγαλύτερων αλλοιώσεων στο μνημείο. Αφού θα αξιολογηθούν οι προτάσεις θα προχωρήσει και η αποκατάσταση των ζημιών.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Καφαντάρης δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος σε συνεργασία με το Μανιατάκειο Ίδρυμα θα αναλάβουν το κόστος της απαιτούμενης μελέτης αποτύπωσης για ολοκληρωμένη και συντονισμένη παρέμβαση.

Ο κ. Τζαβάρας συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο και όλου τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες πραγματοποίησε αυτοψία επί τόπου, προκειμένου να έχει ιδία εκτίμηση του προβλήματος.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Κάστρο της Μεθώνης, το Καποδιστριακό Αλληλοδιδακτικό Σχολείο της Μεθώνης και το ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κάστρο της Πύλου προκειμένου να ξεναγηθεί και να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου