11.3.13

ΜΕΣΣΗΝΗ - Να ’τανε το ’21…

Επειδή η γριά Συκού εξήγησε ένα όνειρο που δεν άρεσε στον Ιμπραήμ Πασά, αυτός την κρέμασε στη θέση Κρεμάλα της πόλης
ΑΦΙΕΡΩΜΑ της εφημερίδας ¨ΤΑ ΝΕΑ¨ στο Νησιώτικο  Καρναβάλι !
Ξεπερνά πλέον τα 150 χρόνια εορτασµού το περίφηµο Καρναβάλι της Μεσσήνης µε το έθιµο της «γριάς Συκούς» να επιβάλλει και φέτος την κρεµάλα. 
Μέσα από την ανάλαφρη ατµόσφαιρα του Καρναβαλιού αναδύεται µια ηρωική µορφή της εποχής της Τουρκοκρατίας. 
Η γριά Συκού ήταν µια γερόντισσα  της Μεσσήνης, η οποία, κατά την παράδοση αλλά και µε ιστορική τεκµηρίωση, κρεµάστηκε σε συγκεκριµένη τοποθεσία της πόλης µε εντολή του Ιµπραήµ Πασά, επειδή είχε το θάρρος να του πει την αλήθεια. 
Εξηγώντας  ένα όνειρο που είχε δει ο Πασάς, του είπε ότι η εκστρατεία του θα είχε οικτρό τέλος χάρη στην αντίδραση και στο σθένος των επαναστατηµένων Ελλήνων. Αυτό δεν άρεσε στον Ιµπραήµ Πασά, το θεώρησε µεγάλη προσβολή, και αµέσως διέταξε να την κρεµάσουν στη θέση Κρεµάλα, όπως µέχρι και σήµερα ονοµάζεται ο τόπος αναπαράστασης του απαγχονισµού της. Η ερµηνεία ωστόσο που έδωσε η γριά Συκού αποδείχθηκε ορθή και προµήνυε την ήττα του Ιµπραήµ.
Το πατροπαράδοτο αυτό αποκριάτικο έθιμο αναβιώνει το πρωί της Καθαρής Δευτέρας με πλήθος επισκεπτών. Καθένας μάλιστα μπορεί με τη σειρά του να «κρεμαστεί» από τους ψευτοδήμιους της κρεμάλας! Το ίδιο απόγευμα ο βαρυσήμαντος σατιρικός λόγος του Καρνάβαλου, η παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων, καθώς και το εθιμικό άναμμα των φωτιών αργότερα απογειώνουν το γλέντι. 
Για να επιτευχθεί αυτό στο καρναβαλικό εργαστήρι του δήμου η ομάδα δουλεύει μέρα και νύχτα προκειμένου η παράδοση να συμπορευτεί με τη σάτιρα της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας.
«Επίσης, υπάρχει και παιδικό Καρναβάλι του οποίου τα άρματα θα συμμετάσχουν στο παιδικό Καρναβάλι στις 10 Μαρτίου. Ωστόσο θα συμμετάσχουν και στο Καρναβάλι των μεγάλων της Καθαρής Δευτέρας, οπότε συνολικά θα είναι περίπου 20, μεταξύ των οποίων και ένα-δύο ιδιωτικής πρωτοβουλίας», λέει ο υπεύθυνος της ομάδας του εργαστηρίου Θωμάς Αλοιμένος. Η προετοιμασία περιλαμβάνει την κατασκευή νέων και την τροποποίηση παλαιότερων αρμάτων για να ταιριάξουν με την επικαιρότητα. Εξάλλου, τα 5 άρματα του παιδικού Καρναβαλιού κατασκευάζονται με σύνθημα τη χαρά στον κόσμο των παιδιών. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται γλετώντας με τις φιλαρμονικές και τα χορευτικά συγκροτήματα.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
- Την Αρχαία Μεσσήνη, μία από τις σημαντικότερες σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, με ιερά, οχυρώσεις, κατοικίες και ταφικά μνημεία.
- Το φαράγγι του Πολυλιμνίου με τις λίμνες και τους καταρράκτες του.
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο  της Μεσσηνίας που στεγάζεται στο κτίριο της παλαιάς αγοράς στην Καλαμάτα.
Κόστος διαμονής
Το δίκλινο θα το βρείτε από 40 έως 80 ευρώ μαζί με πρωινό, στη Μεσσήνη και στην Καλαμάτα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου