12.3.13

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-«Από την Καταστροφή στην ανασυγκρότηση »

Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, τον Δήμο Καλαμάτας και τα Γ.Α.Κ. Μεσσηνίας, διοργανώνουν την Παρασκευή 15 Μαρτίου από τις 7.00΄ μ.μ. έως τις 9.30΄ μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας Ημερίδα με θέμα: 
«Από την Καταστροφή στην ανασυγκρότηση: Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα», με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
     Στην Ημερίδα αυτή θα μιλήσουν κατά σειρά οι: δρ. Μάριος Αθανασόπουλος, Ιστορικός, Διδάσκων στο Μ.Π.Σ. «Ηθικής Φιλοσοφίας» του Τμ. Φιλολογίας του Παν/μίου Πελοποννήσου, με θέμα: «Από τις Σέβρες και τη δόξα, στη Λωζάνη και την καταστροφή. Δυο όψεις, ένα νόμισμα», δρ. Ιωάννης Πλεμμένος, Εθνομουσικολόγος, Ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Η προσφυγιά ως μνήμη και ευθύνη: πολιτισμικές διεισδύσεις και διαπιστώσεις στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα» και δρ. Βασιλική Σακκά, Ιστορικός, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Π.Ε. Μεσσηνίας, με θέμα: «Η Συνθήκη της Λωζάνης και η ανταλλαγή του πληθυσμού: μια πρόταση για διδακτική προσέγγιση του τραυματικού γεγονότος στη Β/βάθμια Εκπ/ση».
     Μετά το πέρας των ομιλιών, θα προβληθεί ημίωρο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Παιδιά είμαστε τότε…Οι Μικρασιάτες θυμούνται» και θα ακολουθήσει συζήτηση.
     Επίσης στον χώρο έξω από το Αμφιθέατρο θα λειτουργήσει μικρή έκθεση φωτογραφικού υλικού από τα ΓΑΚ Μεσσηνίας και το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, ενώ θα παρουσιαστεί προς έκθεση στολή αξιωματικού του στρατού εκείνης της εποχής.
     Σε όσους (εκπαιδευτικούς ή μη) εγγραφούν νωρίτερα, θα δοθούν σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης.
     Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Κ. Κοντοθανάσης.  

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου