21.8.14

17χρονος απειλούσε ανήλικη στο Facebook – Κατηγορείται για πορνογραφία

 Ένας 17χρονος από τα Γιαννιτσά κατηγορείται από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για πορνογραφία ανηλίκων και παράνομη διείσδυση σε υπολογιστικά συστήματα και δίκτυα κατ? εξακολούθηση, γιατί, σύμφωνα με την Αστυνομία, μαζί με έναν Κύπριο χρήστη του διαδικτύου, υποχρέωσαν με απειλές, μέσω facebook, ανήλικη στην Κύπρο να τους αποστείλει άσεμνες φωτογραφίες της.

Ο 17χρονος ήταν συνδιαχειριστής σε προφίλ στο facebook, μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος δεν γνώριζε τίποτα για τις δραστηριότητες του γιού του, ενώ επιπλέον είχε διεισδύσει στα δίκτυα δύο ακόμα ατόμων εν αγνοία τους, προκειμένου να καλύπτει τα ίχνη του στο ίντερνετ.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε μετά από έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ξεκίνησε ύστερα από ενημέρωση των κυπριακών αρχών.
Σε βάρος του 17χρονου, ο οποίος δεν συνελήφθη, σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία θα αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ ο συνεργός έχει συλληφθεί στην Κύπρο.
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση της αστυνομίας:
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων και παράνομης διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα και δίκτυα κατ’ εξακολούθηση
Για την υπόθεση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή των Γιαννιτσών
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 17χρονου ημεδαπού, ο οποίος ήταν συνδιαχειριστής σε προφίλ ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από το οποίο είχε δεχτεί απειλές ανήλικη, που διαμένει σε χώρα του εξωτερικού, για να στείλει προσωπικό άσεμνο φωτογραφικό υλικό
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων και παράνομης διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα και δίκτυα κατ’ εξακολούθηση, για την οποία οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή των Γιαννιτσών.
Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 17χρονου ημεδαπού, κατοίκου της περιοχής των Γιαννιτσών. Όπως προέκυψε, ο 17χρονος ήταν συνδιαχειριστής – μαζί με άτομο σε χώρα του εξωτερικού – σε προφίλ ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από το οποίο είχε δεχτεί απειλές ανήλικη που διαμένει στην εν λόγω χώρα του εξωτερικού, για να στείλει φωτογραφίες της με άσεμνο περιεχόμενο.
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε από τις Αρχές της προαναφερόμενης χώρας του εξωτερικού για υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων, μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη διερεύνηση της οποίας προέκυψαν ηλεκτρονικά ίχνη στην ελληνική επικράτεια. Παράλληλα, για την ίδια υπόθεση, είχε προκύψει και εμπλοκή ατόμου στην εν λόγω χώρα.
Ειδικότερα, ανήλικη που διαμένει στη συγκεκριμένη χώρα είχε δεχτεί απειλές από χρήστη προφίλ της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, για να στείλει προσωπικό άσεμνο φωτογραφικό υλικό, το οποίο και έπραξε.
Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε σε ενδελεχή ψηφιακή έρευνα και ανάλυση και εντόπισε τρεις ημεδαπούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία του επίμαχου προφίλ.
Ακολούθησε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, κατόπιν εισαγγελικής διάταξης και εντοπίστηκαν οι τρεις ημεδαποί χειριστές-ιδιοκτήτες των εν λόγω συνδέσεων διαδικτύου, στην περιοχή των Γιαννιτσών.
Από την αστυνομική επιχείρηση, που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε στην περιοχή από εξειδικευμένο κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προέκυψε ότι συνδιαχειριστής του επίμαχου προφίλ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ο 17χρονος γιος του ενός εκ των ανωτέρω.
Επιπλέον, από την συνεχιζόμενη προανάκριση και επιτόπια εξειδικευμένη τεχνική έρευνα, προέκυψε ότι ο δράστης είχε παραβιάσει – διεισδύσει και στα ασύρματα δίκτυα – συνδέσεις διαδικτύου των άλλων δύο προαναφερόμενων ατόμων, με τη χρήση ειδικών λογισμικών προγραμμάτων και τις χρησιμοποιούσε προκειμένου να καθιστά δυσχερή τον εντοπισμό του.
Κατά την έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας (1) εσωτερικός σκληρός δίσκος, ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.
Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Επιπλέον, το προαναφερόμενο άτομο από την αλλοδαπή, που εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, έχει συλληφθεί από τις αρμόδιες αλλοδαπές Αρχές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου