Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ως τις 14 Δεκεμβρίου, υπογράμμισε σήμερα η ομάδα εργασίας του Εurogroup Working Group (EWG) που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε τα εξής:
«Στη σημερινή συζήτηση στο EWG στις Βρυξέλλες αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών σε συζητήσεις με την Τρόικα και διατυπώθηκε η έντονη προτροπή του EWG να υπάρχει συμφωνία αξιολόγησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης στην Ελλάδα. Δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, ίσως απαιτηθεί, μία βραχυχρόνια τεχνική παράταση».
Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο, όπως είπαν, θα είναι λίγων εβδομάδων. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν, πάντως, ότι στη συνεδρίαση του EWG δε μοιράστηκε κανένα κείμενο που να κάνει λόγο για παράταση έξι μηνών.
Τέλος, οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα υπάρχει πολύ καθαρή εικόνα για το πού πάμε, ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία απόφαση.
Παράταση
Οι υπουργοί της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραταθεί κατά έξι μήνες, μέχρι τα μέσα του 2015, το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, που λήγει στα τέλη του έτους, αναφέρεται σε έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.
Στο ίδιο έγγραφο εξετάζεται και μικρότερη παράταση, διάρκειας τριών μηνών αλλά και παράταση προγράμματος έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, οπότε και λήγει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η χώρα μας με το ΔΝΤ.
Το Reuters σημειώνει ότι η παράταση του προγράμματος στο νέο έτος θα περιπλέξει τις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά να εξασφαλίσει την εκλογή του προτιμώμενου υποψηφίου ως Προέδρου της Δημοκρατίας στις εκλογές του Φεβρουαρίου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη στιγμή που έχει "ποντάρει" πολλά στην έξοδο από το μνημόνιο στο τέλος του έτους.
Στόχος της παράτασης είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων.
Η επέκταση του μνημονίου είναι απαραίτητη, διότι συνεχίζονται ακόμη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα ώστε να καταβληθεί η δόση των 1,8 διs. ευρώ και να εξασφαλιστεί η προληπτική γραμμή στήριξης για μετά το μνημόνιο.
"Αν και ο σκοπός της τεχνικής παράτασης θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να ψηφιστούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να δοθεί για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να καλυφθεί η πιθανότητα καθυστερήσεων ενόψει της εκλογής Προέδρου", αναφέρει το έγγραφο.
Το έγγραφο σημειώνει ότι φαίνεται κατάλληλη μια παράταση μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2015, με το βασικό σενάριο να προβλέπει συμφωνία με τα κλιμάκια της τρόικας πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, εκταμίευση από τον EFSF και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων (ECCL) πριν τα τέλη Ιανουαρίου.
Τρία σενάρια
Το έγγραφο, που συντάχθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους αναμένεται να διαμορφώσει μία βάση για τις συζητήσεις των υπουργών. Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα παράτασης, σημειώνει το Reuters.
Μία τεχνική παράταση θα επιτρέψει την απελευθέρωση προς την Ελλάδα κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων (SMP) και την εκταμίευση άλλης μίας δόσης 3,5 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει το έγγραφο.
«Υπό αυτό το σενάριο, παρά τη μεγαλύτερη περίοδο διαθεσιμότητας των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αμέσως μετά το τρέχον πρόγραμμα θα ακολουθήσει μία προληπτική γραμμή πίστωσης σε μορφή ενός ECCL, εφόσον εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και γίνει η εκταμίευση, παρέχοντας έτσι στην Ελλάδα ένα χρηματοπιστωτικό μαξιλάρι εφόσον χρειαστεί», αναφέρει το έγγραφο.
Το ECCL θα διαρκέσει ένα χρόνο και μπορεί να ανανεωθεί δύο φορές για έξι μήνες κάθε φορά. Το ύψος του θα φτάσει έως τα 11,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έως το ποσό που έχει μείνει αναξιοποίητο στο Ταμείο από τα κεφάλαια που παρείχε η Ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Το έγγραφο επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης μόνο κατά τρεις μήνες έως το τέλος του α' τριμήνου του 2015 και το ενδεχόμενο μίας παράτασης έως το α' εξάμηνο του 2016, για να συμπέσει με το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ.
"Ενώ η μικρότερη παράταση ενέχει ρίσκο να κριθεί ανεπαρκής για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων νομοθετικών ενεργειών ιδιαίτερα υπό το υφιστάμενο πολιτικό πλαίσιο στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη παράταση θα είναι δύσκολο να εκληφθεί ως τεχνική", αναφέρει το έγγραφο.
Η προτιμώμενη λοιπόν σειρά ενεργειών προβλέπει πως από τη στιγμή που οι πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξουν σε συμφωνία "θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να διασφαλιστεί η τεχνική παράταση του προγράμματος του EFSF έως τα τέλη του β΄ τριμήνου του 2015 και θα δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας για μια πιστωτική γραμμή ECCL έως τα τέλη Ιανουαρίου, που υπόκειται στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων".
Επίσης, το ΔΝΤ θα μπορούσε να μετατρέψει τα εναπομείναντα κεφάλαια του προγράμματός του σε προληπτική πιστωτική γραμμή, αναφέρει το κείμενο. Ωστόσο, για να επαληθευτεί αυτό το σενάριο, η Ελλάδα και η τρόικα θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, πριν το επόμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.