5.12.14

Guardian: Η διαφθορά ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα

Υπάρχει άραγε κάποιος που να πίστευε ότι επειδή η χώρα μπήκε σε προγράμμα διάσωσης και παλεύει με τη χρεοκοπία θα εξαλειφθεί το φαινόμενο της διαφθοράς;
 
 Η διαφθορά απλά ζει και βασιλεύει.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian περιγράφεται ένα απίστευτο περιστατικό στο μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας.

Όταν χάλασε το ασανσέρ, ο τεχνικός δεν πίστευε στα μάτια του με αυτό που αντίκρισε στο κάτω μέρος της ατράκτου. Ένα βουνό από φακελάκια!

"Η διαφθορά στην Ελλάδα είναι ζωντανή και καλά" σημείωσε η Αλίκη Μουρίκη, κοινωνιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών. "Οι άνθρωποι έχουν πλέον λιγότερες αναστολές στο να δωροδοκηθούν απ' ό,τι πριν από την κρίση".

Η πρακτική με τα φακελάκια που αλλάζουν χέρι θα έπρεπε να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όταν οι πιστωτές ζήτησαν ριζικό "καθαρισμό" του δημόσιου συστήματος που θεωρείται η πηγή του κακού πολλών δεινών της χώρας.

Είχαν την ελπίδα ότι με το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία θα άλλαζε η παλιά νοοτροπία και πως ένα ταπεινωμένο έθνος θα πετούσε από πάνω του την κουλτούρα της εξαπάτησης.

Αντ' αυτού, μαζί με την αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, είναι ευρέως διαδεδομένες η κακοδιαχείριση και η δυσπιστία. Σύφμωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια διαφθοράς στην ΕΕ.

Τι και αν σκαρφάλωσε από την 94η θέση του 2012 στην 69η; Οι Έλληνες εξακολουθούν πέντε χρόνια μετά να δωροδοκούν, να εξαπατούν και να κρύβουν τα εισοδήματά τους για να αποφεύουν τη φορολογία, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς ατιμωρησίας.

Από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μόνο ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στη φυλακή, καθώς δεν ήταν εύκολο να αποκρύψει τα παράνομα κέρδη του, και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος που φυλακίστηκε για υπεξαίρεση από το ταμείο του δήμου.

Η χρόνια γραφειοκρατία αποτελεί μέρος του προβλήματος. Στο βασίλειό της ανθεί η διαφθορά που εμποδίζει τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα. Η διαφθορά λέγεται ότι είναι ιδιαίτερα αχαλίνωτη μεταξύ των τοπικών αρχών και των κρατικά ελεγχόμενων οργανισμών.

"Σε μια κρίση οι άνθρωποι αγωνίζονται για την οικονομική ασφάλεια με κάθε τρόπο. Η στάση προς το κράτος είναι: "τι μπορούμε να πάρουμε από αυτό;". Υπό αυτές τις συνθήκες, η διαφθορά μπορεί μόνο να συνεχίζει να υπάρχει", σημείωσε ο Kevin Featherstone, καθηγητής σύγχρονων ελληνικών σπουδών στο London School of Economics.

newsit.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου