5.12.14

ΒΟΥΛΗ - Τα 10 αιτήματα της ΚΕΔΕ προς τους πολιτικούς αρχηγούς για τον προϋπολογισμό

Με κατάλογο 10 αιτημάτων, όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2015, θα πάει αύριο στη Βουλή αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προκειμένου να έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Αυτό αποφασίσθηκε κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με τα προεδρεία των περιφερειακών ενώσεων δήμων της χώρας για τον προϋπολογισμό και τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τα αιτήματα συμπίπτουν σχεδόν με όσα είχαν ήδη αποφασισθεί σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το θέμα του προϋπολογισμού. Αυτά αφορούν:
1) απαίτηση για συμμετοχή των δήμων, ως ποσοστό και ως ποσό, στην αύξηση των προβλεπομένων εσόδων του κράτους από τους φόρους -που αποτελούν τη βασική χρηματοδοτική πηγή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των δήμων.
2) Συμμετοχή των δήμων στα έσοδα από Παρελθόντα Οικονομικά Έτη (ΠΟΕ) που σήμερα είναι μηδαμινή.
3) Ουσιαστική αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς δήμους που δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια.
4) Διάθεση δύο δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους δήμους, με τελικούς δικαιούχους τους δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ και τους δήμους που έχουν διαχειριστική επάρκεια.
5) Απόδοση στους δήμους των αναγκαίων πόρων για τη συντήρηση και τη λειτουργία των μεταφερόμενων δομών.
6) Συνέχιση της χρηματοδότησης των κρίσιμων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι.
7) Επαναφορά του ποσοστού κατανομής εσόδων από το Πράσινο Ταμείο στο αρχικό 10% από 2,5% που είναι σήμερα, για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
8) Μείωση του επιτοκίου δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
9) Κάλυψη των οικονομικών απωλειών των δήμων από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και της κάλυψης δαπανών από φθορές από την κατάργηση των Σχολικών Φυλάκων.
10) Διατήρηση του Ειδικού Φορολογικού Καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ σε απομακρυσμένες ή ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης περιοχές, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και οι μεταφορές.
Τέλος η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ πρόκειται να ζητήσει να υπάρξει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για πρόσληψη ειδικών γραμματέων σε όλους τους δήμους, ειδικών συνεργατών και ειδικών συμβούλων σε αριθμό ανάλογο με τον αριθμό των αντιδημάρχων και των ιδιαιτέρων γραμματέων, κάλυψη εξόδων παράστασης για όλους τους αντιδημάρχους και κάλυψη των εξόδων μετακίνησης σε δημοτικούς συμβούλους των καλλικρατικών δήμων

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου