5.12.14

Οργή Αντ. Σαμαρά για το δάνειο των Βρετανών στο Ερμιτάζ

«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!»

Οργή Σαμαρά για τους Βρετανούς: «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!»«Προκαλεί τον ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να "δανείσει" ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη» τονίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του με την οποία επισημαίνει ότι «το τελευταίο μέχρι σήμερα βρετανικό δόγμα περί "αμετακίνητων" γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο "επιχείρημά" τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει».
Ο πρωθυπουργός σημειώνει επίσης ότι «ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!».
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ένα από τα λεγόμενα «Ελγίνεια Μάρμαρα» αναχωρεί από τη Βρετανία, μετά την αφαίρεση των γλυπτών από τον Παρθενώνα, το 1803.
Το άγαλμα που «δάνεισε» το Βρετανικό Μουσείο στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης είναι το άγαλμα του Ελληνα θεού του ποταμού Ιλισσού, μία ξαπλωμένη ακέφαλη ανδρική μορφή, η οποία θα εκτεθεί στο ρωσικό μουσείο από το Σάββατο και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, με αφορμή τα 250 χρόνια του μουσείου.
«Το καθήκον των διαχειριστών είναι να επιτρέπουν στους πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών να μοιράζονται την κοινή κληρονομιά τους», δήλωσε ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου σερ Ρίτσαρντ Λάμπερτ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου