Μέρος της στέγης του Ιπποστασίου, στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, καταπλακώθηκε από λεύκα, την πτώση της οποίας προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι των προηγούμενων ημερών. Η πτώση του δέντρου προκάλεσε μικρής έκτασης ζημιές στο διατηρητέο μνημείο.
Όπως περιγράφεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου», «η πτώση της λεύκας έγινε κυρίως πάνω στον στάβλο του Γεωργίου Α΄, αλλά λόγω του οπλισμένου σκυροδέματος της στέγης δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο εν λόγω κτήριο».
Ομάδα της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο μετά το συμβάν – που έγινε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς - και διαπίστωσε ότι δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο κτήριο.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και πριν από τρία χρόνια, όταν  μία σάπια λεύκα είχε πέσει και ισοπεδώσει τη στέγη των Μαγειρείων.
Στην ίδια ανακοίνωση, ο Σύλλογος «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου» αναφέρει ότι τα κτήρια του Ιπποστασίου, του Υπασπιστηρίου και των Μαγειρείων «αποκαταστάθηκαν (χωρίς μελέτη) από το υπουργείο Πολιτισμού με χρήματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης» και κάνει λόγο για «σκανδαλώδη ζητήματα που καταδεικνύουν κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και προκλητικότατη αδιαφορία από την πλευρά της Πολιτείας να διαφυλάξει για τις επόμενες γενιές το Τατόι αλλά και να το διαχειριστεί».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο Σύλλογος είναι διατεθειμένος να εξετάσει όλα τα ένδικα μέσα για να αποτρέψει την πλήρη εξαθλίωση και τον μαρασμό του στολιδιού της Αττικής γης.  Οι ευθύνες των συναρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και ειδικότερα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και του Δασαρχείου Πάρνηθας είναι βαρύτατες και πρέπει να αποδοθούν. Ήδη από το 2011 έχει πληρωθεί με χρήματα του Ελληνικού λαού μελέτη διαχείρισης του κτήματος και το ΥΠΕΚΑ αρνείται προκλητικά να προχωρήσει σε διάλογο με τους συναρμόδιους φορείς και να θέσει σε εφαρμογή ένα ευρέως αποδεκτό σχέδιο διαχείρισης του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που θα εγγυώνται τον σεβασμό της ιστορικότητας του χώρου και θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της λειτουργίας του κτήματος».

naftemporiki.gr