18.4.15

Financial Times - «Ο κόσμος παρακολουθεί αν ο Τσίπρας θα χορέψει τον χορό του Ζαλόγγου »

«Ο κόσμος παρακολουθεί τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του για το εάν.. θα χορέψουν τον χορό του Ζαλόγγου». 

Με τη φράση αυτή οι Financial Times κλείνουν ένα ακόμη άρθρο – μήνυμα προς την Αθήνα στο οποίο μάλιστα κινδυνολογούν ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι αν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται η Χρυσή Αυγή.
«Χωρίς συμβιβασμό όμως με τους εταίρους, μέχρι τον επόμενο μήνα τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας θα έχουν εξαντληθεί, γεγονός που θα καταστήσει ανήμπορη την ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ, θα οδηγηθεί σε οικονομική μιζέρια, ενώ το δηλητηριώδες πολιτικό σκηνικό που θα προκύψει, θα απειλήσει την ίδια τη δημοκρατία της χώρας. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, όπως και οι προκάτοχοί του, τότε θα ωφεληθεί η Χρυσή Αυγή, η οποία καταλαμβάνει την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενοι στον Ελληνα πρωθυπουργό και τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να λάβει οι FT επισημαίνουν: «Η διατήρηση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί αντιμέτωπος με επιλογές και αποφάσεις που θα καθορίσουν όχι μόνο την πολιτική του καριέρα, αλλά και τη μοίρα της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.
Η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει, αφού ο Τσίπρας θα κληθεί να αποφασίσει εάν και με ποιους όρους θα διεκδικήσει ένα νέο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Η πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα - για την οποία θα απαιτηθούν δεσμεύσεις για δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομικές μεταρρυθμίσεις - θα κρατήσει τη χώρα εντός ευρώ, αλλά πρόκειται για αντίθετη φόρμουλα από εκείνες που πρέσβευε ο ΣΥΡΙΖΑ προτού αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.
Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν πως ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα διχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως τονίζεται μάλιστα στο δημοσίευμα, μπορεί οι Ευρωπαίοι να αρνούνται τους ισχυρισμούς για λάθος χειρισμούς της ευρωπαϊκής κρίσης, ωστόσο αυτή η κρίση οδηγεί, μέρα με τη μέρα, την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία. «Η μεγάλη διαμαρτυρία των μεταλλωρύχων την Πέμπτη στην Αθήνα αποδεικνύει πως οι Έλληνες πολίτες, εάν αισθανθούν πως δεν κυβερνώνται σωστά, μπορούν να στραφούν απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς στράφηκαν και στις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις» τονίζεται μεταξύ άλλων.
 «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι συντηρητικός, προέρχεται από μια οικογένεια μεσαίας τάξης και δεν θέλει να είναι εκείνος που οδήγησε την Ελλάδα στα βράχια", δηλώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Όπως προειδοποιούν οι Financial Times, οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, αλλά και τις πληρωμές των δόσεων προς το ΔΝΤ. «Μια μεταβατική συμφωνία είναι πιθανή κατά το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου, εάν η Ελλάδα πει το ναι στα λιγότερο σκληρά μέτρα από εκείνα που απαιτούνται από τους δανειστές. Ως αντάλλαγμα θα πάρουν μέρος των 7,2 δις για να πάρει ανάσα η ελληνική οικονομία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου