19.9.15

«Οδός άγουσα εις βάραθρον»

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι -είναι ήδη- ο χαμένος αυτών των εκλογών. Ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να έρθει πρώτο κόμμα, η νίκη του θα είναι πύρρειος και δεν θα έχει καμιά σχέση με όσα σχεδίαζε πριν από έναν μήνα.
 
Οι λόγοι είναι ορατοί:
  • Προκήρυξε άρον άρον εκλογές με τη βεβαιότητα ότι θα κάνει περίπατο, αλλά σχεδόν αμέσως άρχισε το αγκομαχητό.
  • Δίνει την εκλογική μάχη αποδυναμωμένος, με τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ πολυτραυματία, χωρίς τον ενθουσιασμό του Ιανουαρίου. Αντίθετα, η απογοήτευση είναι εμφανής και στο στελεχιακό δυναμικό και στον κόσμο. Πολλοί ψηφοφόροι θα τον ξαναψηφίσουν με μισή καρδιά.
  • Είχε στόχο να προλάβει τη μεγάλη ζημιά από τις τελευταίες εξελίξεις και να έχει μπροστά του απερίσπαστος μια τετραετία διακυβέρνησης χωρίς βαρίδια. Και απέτυχε. Αν είναι πρώτο κόμμα, η διακυβέρνησή του θα εξαρτάται από άλλα κόμματα-συνεταίρους, που αυτή τη φορά δεν είναι τόσο εύκολοι όσο ο κ. Καμμένος. Βαρίδια στο κόμμα του έχει ακόμα πολλά και θα του κάνουν τη ζωή δύσκολη, όταν θα καλούνται να ψηφίζουν και να εφαρμόζουν τους μνημονιακούς νόμους. Οι νέοι «Λαφαζάνηδες» είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθούν και ανοιχτά.
Και αυτή η εξέλιξη, πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι επιζήμια και για τη χώρα. Η προεκλογική ρητορική του κ. Τσίπρα προετοιμάζει τον μετεκλογικό νέο εγκλωβισμό του, αν σχηματίσει κυβέρνηση. Καλλιεργεί ξανά φρούδες ελπίδες, ότι τάχα κάποιο «παράλληλο» πρόγραμμα με το Μνημόνιο θα βρει, για να «ανακουφιστούν» οι πληττόμενοι πολίτες. Συνεχίζει το παραμύθι ότι εκείνος θα λέει «όχι» στις απαιτήσεις των κακών ξένων. Με αποτέλεσμα οι από κάτω, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, να παραπλανούν το κομματικό ακροατήριο με μεγάλα λόγια και ανέφικτες υποσχέσεις  Κι όλα αυτά ενώ όλοι γνωρίζουν πλέον ότι τέτοιες δυνατότητες δεν υπάρχουν, επομένως είναι λόγια του αέρα.
Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει πράξη αυτά που υπέγραψε με τους Ευρωπαίους. Δεν θα κάνουμε δίκη προθέσεων. Αλλά -και να θέλει- δεν μπορεί. Δεν άλλαξαν ξαφνικά νοοτροπία τα πρόσωπα με τα οποία κυβέρνησε το προηγούμενο εφτάμηνο. Οι ίδιοι θα είναι. Ανανέωση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε καμία, πού θα βρει άλλους;
Ο κ. Τσίπρας θα βγει ηττημένος από τις εκλογές της Κυριακής, ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την πρώτη θέση. Η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι αδύναμη, την ώρα που η χώρα χρειάζεται  ισχυρή κυβέρνηση μακράς πνοής. Οι πιθανοί συνεταίροι του δεν τον εμπιστεύονται κι εκείνος διακηρύσσει ότι δεν τους θέλει. Η συνεργασία θα είναι προβληματική και μακάρι να μην αποδειχθεί καταστροφική.
Η πολυχρησιμοποιημένη διαβεβαίωση ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» μπορεί να αποδειχθεί ψευδής στη σημερινή συγκυρία. Έτσι όπως τα κατάφερε ο εφτάμηνος κυβερνήτης Τσίπρας, η χώρα μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μεγαλύτερο αδιέξοδο, επικυρωμένο από τη λαϊκή ψήφο.
Ο Εμμανουήλ Ροΐδης το έγραψε πριν από έναν και πλέον αιώνα: «Ο Έλλην προτιμά συνήθως την ομαλωτέραν οδόν έστω και άγουσαν εις βάραθρον».
Μακάρι η σημερινή οδός να βγάλει σε ξέφωτο.
 
 
Γ.Καρελιάς-protagon.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου