19.9.15

Γυρίζω την πλάτη μου στην κάλπη ή καθορίζω εγώ το μέλλον μου;

Μια συνήθης κατηγορία προς τους ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική είναι ότι «δεν λένε την αλήθεια». 
Για την ακρίβεια, ότι «λένε μόνο την αλήθεια που τους βολεύει». 
Ορίστε, λοιπόν, μια αλήθεια που καθόλου δεν με βολεύει όπως, ελπίζω, κι όλους εκείνους που απέμειναν να υπηρετούν την πολιτική με αίσθημα ηθικής και συνείδησης: 
στις 20 Σεπτεμβρίου μεγάλος νικητής των εκλογών προβλέπεται η αποχή. Ακόμα χειρότερα, η αποχή των νέων. Κάποιοι θα με ειρωνευτούν πως θρηνώ χαμένες ψήφους. Ας μείνουν στην πλάνη τους. Εγώ θα ασχοληθώ με την γενιά που αξίζει όλοι να προσπαθήσουμε για το μέλλον της.

Καταλαβαίνω πολύ καλά γιατί εσύ, που σπουδάζεις αγωνιώντας για το αν θα αποκατασταθείς ποτέ επαγγελματικά, που απολύθηκες τον Ιούλιο μαζί με άλλους περίπου 20.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα λόγω capital controls, που βλέπεις τους γονείς σου σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, δεν θέλεις να ψηφίσεις. Ή, ακόμα χειρότερα, θέλεις να ρίξεις στην κάλπη ψήφο οργής, εκδίκησης και απογοήτευσης.

Ίσως διότι είσαι από εκείνους τους νέους που αδιαφορούν για την πολιτική. Όμως η πολιτική και κυρίως η δημοκρατία δεν υπάρχουν χωρίς εσένα, όπως κι εσύ δεν μπορείς να υπάρξεις χωρίς εκείνες, αφού κάθε πτυχή της ζωής σου είναι πολιτική και κάθε γνώμη που εκφράζεις συνιστά δημοκρατία. Σου θυμίζω πως οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τόσο σημαντική την συμμετοχή στα κοινά, ώστε εκείνον που απείχε τον χαρακτήριζαν «ιδιώτη», λέξη από την οποία προέκυψε ο αγγλικός όρος «idiot», δηλαδή ο ηλίθιος.

Θα σχολιάσεις: «Ναι, αλλά οι πρόγονοί μας δεν είχαν κυβερνηθεί από τον κύριο Τσίπρα και την παρέα του». Έχεις δίκιο, όμως μην κάνεις το μοιραίο λάθος να ταυτίσεις την αποδοκιμασία των πολιτικών με την αποδοκιμασία της πολιτικής. Με άλλα λόγια, μην αφήσεις το «ατύχημα Τσίπρα» να σε απομακρύνει από τα κοινά και από ανθρώπους που έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για το μέλλον της χώρας, χωρίς να αιθεροβατούμε. Διότι το κακό που θα σου έχει κάνει οδηγώντας σε προς την αδιαφορία για τα πολιτικά τεκταινόμενα θα είναι απείρως μεγαλύτερο και σοβαρότερο από την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ ή την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην Παιδεία.

Επίσης, ενδέχεται να τρέφεις τέτοια συναισθήματα θυμού και απέχθειας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή για τις ενέργειες κυβερνήσεων του παρελθόντος, ώστε να πιστεύεις πως καμία παράταξη δεν αξίζει την ψήφο σου. Σου θυμίζω απλώς ότι την τελευταία φορά που ψήφισες κατευθυνόμενος από την οργή και την αγανάκτησή σου, έπεσες θύμα του εγωισμού και της απειρίας εκείνων που θα έσκιζαν τα μνημόνια υπό τον ήχο των ζουρνάδων. Τώρα, όμως -που ξέρεις πως πίσω από την μάσκα του αεράτου και «αριστεράτου» νέου πολιτικού, που είναι «ουάου» γιατί δεν φοράει γραβάτα, κρύβεται η νοοτροπία ενός δεινοσαύρου της πολιτικής, πολυφορεμένη και αποτυχημένη- ψήφισε με λογική και όχι με συναιίσθημα. Εμπιστεύσου εκείνον που προτιμά να σου πει την αλήθεια για τον δύσκολο δρόμο στον οποίο πρέπει να βαδίσει η χώρα και προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για να τον διανύσει το ταχύτερο δυνατόν.Εμπιστεύσου εκείνον που θα φέρει σταθερότητα στην χώρα. Εμπιστεύσου αυτόν που θα σου δώσει προοπτική για το μέλλον.

Τέλος, δικαιολογημένα θα έχεις κουραστεί από το φθηνό επικοινωνιακό κόλπο «νέο εναντίον παλαιού». Υποτιμά την λογική σου αυτό το ψευτοδίλημμα, προσπαθώντας να σε πείσει πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταφύγει πολλοί από τους χειρότερους του παλαιού πολιτικού συστήματος και, αντίστροφα, πως σε παρατάξεις με ιστορία δεκαετιών δεν εντάσσονται νέοι άνθρωποι, με όραμα και κατάρτηση. Συν τοις άλλοις, γνωρίζεις πως η πρόοδος για να επιτευχθεί χρειάζεται την συνεργασία προηγούμενης και επόμενης γενιάς, με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει καθεμία. 
Οι παλαιότεροι έλεγαν πως το καλύτερο όργωμα γίνεται με δύο άλογα: ένα γέρικο να δείχνει τον δρόμο κι ένα νέο να βάζει την ορμή και τον ενθουσιασμό. Έτσι φτιάχνεται η τέλεια ομάδα, με τον συνδυασμό παλαιού και νέου, αρκεί και οι δύο να είναι ικανοί. Αυτό το πάντρεμμα γενεών έχει η Νέα Δημοκρατία.

Σου ζητώ, λοιπόν, την Κυριακή να βρεθείς μπροστά στην κάλπη. Μην επιτρέψεις σε όλους εκείνους που πειραματήστηκαν με το μέλλον σου να σε απομακρύνουν από το δικαίωμα στην ψήφο, που με τόσο κόπο κατακτήσαμε ως έθνος. Παραμέρισε τον θυμό και την απογοήτευση που σου προκάλλεσαν και εμπιστεύσου νέους ανθρώπους, που μπορούμε να σε καταλάβουμε και με την στήριξη μιας ιστορικής παράταξης, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, να πορευτούμε μαζί σου προς το μέλλον. Δεν θα σου πω ψέματα, η πορεία προβλέπεται δύσκολη. Γι’ αυτό διάλεξε να την διανύσεις με σοβαρούς, ρεαλιστές, έντιμους και έμπιστους συνοδοιπόρους. Που δεν σε κοροϊδεύουν, που δεν σου τάζουν. Έλα μαζί να πάμε την Ελλάδα μπροστά.


Μίλτος Χρυσομάλλης
Υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Μεσσηνίας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου