19.9.15

Κάλπες ευθύνης

Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα πολύ υψηλό ποσοστό ψηφοφόρων που δηλώνουν είτε αναποφάσιστοι, είτε ότι θα απέχουν από τις εκλογές.
 
 Είναι φανερό ότι αυτό το κύμα αποστράτευσης και δυσανεξίας προς την πολιτική και τα κόμματα είναι συνέπεια της βαθύτατης κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι ακόμα μια σαφής ένδειξη της απογοήτευσης των πολιτών απέναντι στα κόμματα που κλήθηκαν να διαχειριστούν τα προβλήματα  της χώρας και δεν κατάφεραν να πείσουν την κοινωνία ότι είχαν σχέδιο και βούληση για να το πράξουν.
Η διάψευση των προσδοκιών, η απομάγευση από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, αλλά και η διαρκής αυτοϋπονόμευση του πολιτικού συστήματος με τις κατηγορίες περί διαπλοκής  και υπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων, οδηγεί στη διόγκωση της αποχής και στην ταλάντευση μέχρι την ώρα της κάλπής.
Πέρα όμως από τις όποιες, δεδομένες, ευθύνες πολιτικών και κομμάτων η χώρα έχει ανάγκη να κυβερνηθεί  επιτέλους με σταθερότητα, συνέπεια και συνεννόηση. 
Οι πολίτες πέρα από διαφωνίες και απογοητεύσεις, έχουν κι αυτοί τη δική τους ευθύνη, το δικό τους περιορισμένο έστω ρόλο,στην επιλογή αυτών που θα διαχειριστούν τις τύχες τους για το επόμενο διάστημα.
Η απεμπόληση αυτού του δικαιώματος δεν βοηθά ούτε τους ίδιους, ούτε τη χώρα.

Η οργή, η ισοπέδωση των πάντων και η απαξίωση της πολιτικής όχι μόνο δεν οδηγούν πουθενά, αλλά συντελούν στην υπονόμευση της δημοκρατίας. Όσο είναι καιρός ακόμα,ας επικρατήσουν λοιπόν ωριμότερες σκέψεις, πιο λογικές προσεγγίσεις σε όσους απαξιώνουν την εκλογική διαδικασία. Οι έλληνες άλλωστε υπήρξαν διαχρονικά από τους λαούς που πάντα παθιάζονταν, μερικές φορές υπερβολικά, με την πολιτική και τις εκλογές.Ίσως είναι ώρα, παρά τα προβλήματα να αντικαταστήσουν αυτό το πάθος με περισσότερο λογική, με περισσότερη δημοκρατία.

TO BHMA

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου