22.12.17

Στα λευκά η μισή Ελλάδα. Πολικό ψύχος με χιονόνερο και χιόνια

Στα λευκά είναι απο χθές το απόγευμα η μισή Ελλάδα. 
Εντονες χιονοπτώσεις έπεσαν στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ η κακοκαιρία αναμένται να συνεχιστεί κυρίως στη Νότια Ελλάδα.
Οι χιονοπτώσεις σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετά  προβλήματα, ενώ δόθηκε μάχη για να κρατηθεί ανοικτή η Εθνική Οδός κυρίως στην περιοχή του Μαρτίνου.
Χθες το βράδυ από τον κόμβο του Μαρτίνου στο 117 χλμ και μέχρι τα διόδια της Τραγάνας, στο 130 χλμ της ΠΑΘΕ, το χιόνι έπεφτε πυκνό και τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούσαν να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό.
Στο υπόλοιπο δίκτυο της Φθιώτιδας, στο δρόμο Λαμίας- Δομοκού και στο δρόμο Θερμοπυλών- Ιτέας στην περιοχή του Μπράλου το χιόνι είχε ξεπεράσει και τα 30 εκ., ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων. Σε αρκετές περιπτώσεις έγινε πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για να μπορέσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα απομάκρυναν τους όγκους του χιονιού.
Στο δρόμο Λαμίας- Καρπενησίου, αμέσως μετά την Μακρακώμη και μέχρι τη σήραγγα του Τυμφρηστού, υπήρχε ισχυρή χιονόπτωση αλλά ο δρόμος παραμένει ανοιχτός από την προσπάθειες των εκχιονιστικών που δουλεύουν ασταμάτητα. Οι οδηγοί όμως θα πρέπει να έχουν μαζί τους και τις αλυσίδες.
Στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Σπερχειάδας και της Μακρακώμης, η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη μετά τις 4 το απόγευμα, με συνέπεια πολλά χωριά να μην έχουν επικοινωνία.
Αυτή την ώρα μηχανήματα των δήμων κινούνται προς τους κεντρικούς άξονες για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν για στοιχειώδη συγκοινωνία, στους κεντρικούς δρόμους.
Μέσα στην πόλη της Λαμίας χιονίζει ακατάπαυστα το τελευταίο δίωρο και έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στους περιφερειακούς δρόμους της πόλης, παρά το γεγονός ότι έχουν πέσει τόνοι από αλάτι από το μεσημέρι και μετά.
Η ένταση της χιονόπτωσης είναι ιδιαίτερα μεγάλη και στις περιοχές των Καμένων Βούρλων, της Αμφίκλειας και της Κάτω Τιθορέας.
Τόσο οι δήμοι, όσο και η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με δεκάδες μηχανήματα στο δρόμο, προσπαθούν να κρατήσουν τους κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς, ενώ έχουν μισθώσει και πολλά ιδιωτικά μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν το έντονο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη περιοχή.
Χιονίζει συνεχώς σο Πήλιο, αλλά οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί
Λευκά Χριστούγεννα θα κάνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του Πηλίου, αφού συνεχίζεται η χιονόπτωση με αμείωτη ένταση στο βουνό των Κενταύρων και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά στα Χάνια, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο έχει φθάσει ήδη τα 40 εκατοστά.
Χιονίζει από την Πορταριά και πάνω, στον δρόμο Βόλου-Ζαγοράς επιχειρούν τέσσερα αποχιονιστικά μηχανήματα και ρίχνουν συνεχώς αλάτι για να παραμείνει ο δρόμος ανοιχτός. Από την Τροχαία, για λόγους ασφαλείας επιβάλλεται η χρήση αλυσίδων
Το κρύο είναι ιδιαίτερα τσουχτερό και η θερμοκρασία στα Χάνια του Πηλίου έχει πέσει στους -2 βαθμούς, ενώ στον Βόλο τα θερμόμετρα έδειξαν σήμερα ελάχιστη θερμοκρασία 3 βαθμούς.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Χιονοδρομικού Κέντρου στις Αγριόλευκες, αν συνεχισθεί με την ίδια ένταση η χιονόπτωση, οι πίστες θα ανοίξουν για το κοινό από το προσεχέες Σάββατο.
Χιόνι πέφτει καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας στην Όθρυ και σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού, αλλά μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κρατούν ανοιχτό και προσβάσιμο τον δρόμο Αλμυρού-Ανάβρας-Δομοκού.
Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Μια κλασική χειμωνιάτικη ημέρα
Με την φράση «είναι μια κλασική χειμωνιάτικη ημέρα» περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα των καιρικών συνθηκών σε ολόκληρη τη χώρα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.
Η ίδια εικόνα, είπε, θα επικρατήσει την Παρασκευή και από το Σάββατο τα φαινόμενα θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται.
Η Πολιτική Προστασία έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας για να επεμβαίνουν όπου χρειάζεται, είπε ο κ Καπάκης προσθέτοντας ότι αυτό που θέλει να πει στον κόσμο είναι «πως δεν θα πρέπει να τρομοκρατείται, ούτε να καθησυχάζει».
Όπως είπε την Πέμπτη παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με κάποια αυτοκίνητα που εγκλωβίστηκαν στα χιόνια στο ορεινό χωριό Παγώντα της Βόρειας Εύβοιας καθώς δεν είχαν αλυσίδες.
Γενικά στα ορεινά της Εύβοιας και άλλων περιοχών της κεντρικής Ελλάδας έχουν πέσει αρκετά χιόνια ενώ την Παρασκευή αναμένονται ισχυροί άνεμοι στα νότια της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη από την πορεία του καιρού την Παρασκευή θα ξεκαθαρίσει και η εικόνα που θα έχουμε την Κυριακή, παραμονή των Χριστουγέννων.
Ο καιρός τα επόμενα 24ωρα
Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα Παρασκευή. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν από το μεσημέρι στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τη νύχτα στο ανατολικό αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά). Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.
Σάββατο
Το Σάββατο τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη και θα εξασθενήσουν μετά το μεσημέρι. Πιθανή νέα μεταβολή του καιρού από το βράδυ και από τα βόρεια με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά. Καταιγίδες προβλέπονται στο Αιγαίο, θυελλώδεις βοριάδες και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου