17.6.19

Κόκκινη Πανσέληνος σήμερα! Τι είναι το φεγγάρι της φράουλας ή του μελιού

Τα μάτια στον ουρανό θα στρέψουν όλοι απόψε το βράδυ, παρατηρητές και ρομαντικοί, προκειμένου να απολαύσουν την «Πανσέληνο της Φράουλας» ή αλλιώς την «Πανσέληνο των Ρόδων και του Μελιού».
Το ουράνιο φαινόμενο θα είναι εντυπωσιακό και ορατό από κάθε γωνιά του πλανήτη. Σύμφωνα με τη NASA, το φεγγάρι είναι ολόγιομο ήδη από το Σάββατο το βράδυ και θα παραμείνει έως και το πρωί της Τρίτης.
Πανσέληνος της Φράουλας
Γιατί όμως την ονομάζουμε «Πανσέληνο της Φράουλας»; H ΝASA αναφέρει ότι το συγκεκριμένο όνομα προέρχεται από την σύντομη περίοδο συγκομιδής της φράουλας στη βορειοανατολική Αμερική.
Πανσέληνος του μελιού
Για την ίδια πανσέληνο της 17ης Ιουνίου υπάρχει και ένα παλιό ευρωπαϊκό όνομα, το…«Honey Moon» («Πανσέληνος του Μελιού») ή «Mead Moon». Mead σημαίνει υδρομέλι. Πρόκειται για ένα ποτό που δημιουργείται από τη ζύμωση μελιού με νερό και μερικές φορές με φρούτα, μπαχαρικά, δημητριακά και λυκίσκο.
Η παράδοση του να αποκαλείται ο πρώτος μήνας του γάμου «honeymoon», θεωρείται πως χρονολογείται από το 1500 και ίσως ακόμα να συνδέεται και με την «Πανσέληνο του Μελιού», είτε λόγω του εθίμου πολλά ζευγάρια να παντρεύονται τον Ιούνιο, είτε επειδή η Πανσέληνος του Μελιού είναι η πιο γλυκιά πανσέληνος του χρόνου.
Υπάρχει τέλος και μία ακόμα θεωρία, που υποστηρίζει ότι στα τέλη του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, το μέλι ήταν ώριμο και έτοιμο να μαζευτεί από τις κυψέλες , γι΄ αυτό και ο συγκεκριμένος μήνας ήταν ο πιο «γλυκός».
«Πανσέληνος των Ρόδων»
Η αποψινή Πανσέληνος έχει ένα ακόμα όνομα, καθώς κάποιοι Ευρωπαίοι την αποκαλούσαν ως «Πανσέληνο των Ρόδων», λόγω του χρώματος που έπαιρνε η Σελήνη κατά τη διάρκεια του φαινομένου. Ενα απαλό κόκκινο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου