15.10.19

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε ξεκινούν αιτήσεις, πότε θα ξέρουμε δικαιούχους

Η κουβέντα για το κοινωνικό μέρισμα 2019 έχει ανοίξει για τα καλά μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης. Οι πολίτες ψάχνουν να βρουν πότε ξεκινούν αιτήσεις και αν είναι δικαιούχοι.

Ωστόσο η συζήτηση για κάτι τέτοιο είναι ακόμη πρόωρη. Κανείς δεν ξέρει επί της ουσίας πότε ξεκινούν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα 2019, ποιοι είναι οι διακιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα 2019, ακόμη και τα ποσά που θα μοιραστούν.
Όπως είναι γνωστό το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 με βάση την κατανομή που προβλέπει το ευρωπαϊκό εξάμηνο εστάλη και στις Βρυξέλλες.
Σε ότι αφορά το κενό που συζητείται με τους εκπροσώπους των θεσμών έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσό (από 1 δισ. ευρώ πριν ένα μήνα στα 200 εκατ. ευρώ).
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι ορατό το ενδεχόμενο να δοθεί κοινωνικό μέρισμα 2019. 
Η συζήτηση φαίνεται ότι προχωρά αφού και τον Σεπτέμβριο τα δημόσια έσοδα βρέθηκαν πολύ πάνω από τον στόχο επιβεβαιώνοντας ότι  υπάρχει περιθώριο και για κοινωνικό μέρισμα.

Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα 2019

Το ύψος για το κοινωνικό μέρισμα 2019, αλλά και οι δικαιούχοι θα οριστικοποιηθούν μετά τα μέσα του Νοεμβρίου οπότε θα είναι γνωστή η πορεία των εσόδων.
Οπότε αυτή τη στιγμή γίνονται μόνο σενάρια. Βέβαια αυτό σημαίνει ότι οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν Δεκέμβριο για το κοινωνικό μέρισμα 2019.
Ανοιχτό παραμένει ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος που θα καταβληθεί πιθανότατα στα μέσα και στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος. Το ποσό που θα διατεθεί φέτος δεν είναι τα 800 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρσι ή το 1 δισ. που δόθηκε το 2017, αλλά περίπου 200-300 εκατ. ευρώ.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι θα περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων ή θα περιοριστούν τα ποσά που θα δοθούν σε κάθε δικαιούχο.
Τα σενάρια που εξετάζονται για το κοινωνικό μέρισμα είναι να υπάρχουν αυστηρά περιορισμένα εισοδηματικά κριτήρια ή να δοθεί σε όλους τους δικαιούχους όπως πέρσι αλλά να καταβληθούν αρκετά μικρότερα ποσά.
Δικαιούχοι του μερίσματος πέρσι ήταν νοικοκυριά με πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων έως και 27.000 ευρώ. Προϋπόθεση ήταν το ύψος της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 185.000 ευρώ, ενώ το ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.000 ευρώ.
Στα εισοδηματικά κριτήρια έπαιζε ρόλο το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης- προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση - όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Στο συνολικό εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας συμπεριλαμβανόταν το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου